Direct naar artikelinhoud
Optima-commissie

Bracke: "Brief advocaat Termont wekt indruk dat hij iets mispeuterd heeft"

Siegfried Bracke (N-VA).

Vanavond gaat de Optima-commissie van de Gentse gemeenteraad van start. "Het interesseert me niet om iemand aan de schandpaal te nagelen", zegt N-VA-gemeenteraadslid Siegfried Bracke in De Ochtend. "Maar een brief van de advocaat van burgemeester Termont heeft me bijzonder onrustig gemaakt."

Daniël Termont wordt vanavond in de eerste zitting van de Optima-commissie verwacht, die moet onderzoeken of er in de omgang met de Optima Groep deontologische fouten zijn gebeurd. Ook KAA-Gent voorzitter Ivan De Witte en bestuurder Philip De Hulsters worden vanavond formeel verwacht.

Op 8 augustus stuurde Termonts advocaat Patrick Devers een brief, waarin hij zich vragen stelde over de wettelijkheid van de ad hoc commissie. "Dat heeft me bijzonder onrustig gemaakt", reageert Bracke. "We hebben de Optima-commissie in de Gentse gemeenteraad unaniem opgericht. Nu zien we dat de advocaat van de burgemeester een brief heeft geschreven als advocaat van een cliënt die heel wat heeft mispeuterd."

Toch interesseert het Bracke naar eigen zeggen niet om iemand aan de schandpaal te nagelen in de commissie. "We willen nagaan wat er misgegaan is, en via een rapport aanbevelingen formuleren voor de toekomst." Het moet in de toekomst deontologischer, aldus Bracke. "Mij interesseert het om in de contacten tussen politiek en bedrijfsleven systemen in te bouwen, flitspalen en oranje lichten."