Direct naar artikelinhoud
Brandstichting NICC

Vijf verdachten bij brandstichting in NICC weer vrijgelaten, geen explosieven gevonden

De politie voert momenteel onderzoek naar de brandstichting in het NICC

De vijf mensen die afgelopen nacht werden opgepakt naar aanleiding van de brand in het NICC in Neder-over-Heembeek, zijn vrijgelaten. Dat meldt het Brusselse parket. Intussen heeft het parket ook een onderzoeksrechter gevorderd en een gerechtelijk onderzoek geopend. Om ervoor te kunnen zorgen dat "het onderzoek in alle sereniteit kan worden verdergezet", kiest het parket er voorlopig voor geen enkele informatie over de oorzaak van de feiten te verspreiden. 

Eerder op de dag had Ine Van Wymersch, woordvoerster van het parket, nog laten weten dat  de precieze oorzaak van de brand nog niet duidelijk was, maar dat een terroristische aanslag nog tot een van de mogelijke pistes behoorde. "Momenteel kan niet bevestigd worden dat het gaat om een daad van terrorisme, maar alle pistes worden onderzocht", aldus Van Wymersch. "Het is wel duidelijk dat het NICC niet toevallig werd gekozen, het instituut heeft gevoelige informatie over heel wat uiteenlopende gerechtelijke dossiers. Het is een wetenschappelijke instelling die gerechtelijke deskundigenonderzoeken uitvoert. Het spreekt vanzelf dat verschillende individuen baat hebben bij de verdwijning van elementen ten laste van hun gerechtelijke dossiers."

De feiten vonden rond 2 uur plaats. Verschillende daders drongen met een voertuig het terrein van het NICC binnen. Dat voertuig werd niet gebruikt als een stormram om het gebouw van het NICC zelf binnen te dringen, enkel de hekkens raakten beschadigd. De daders zijn tot bij de gebouwen geraakt, meer bepaald de vleugel waar de laboratoria zich bevinden. Op welke manier ze nadien brand gesticht hebben in het gebouw, is nog niet duidelijk. Verschillende getuigen verklaren dat ze explosies gehoord hebben, maar waardoor die veroorzaakt werden, is nog niet duidelijk.

'Op dit moment kunnen we niet bevestigen dat het om een terroristische daad gaat, maar alle pistes worden onderzocht'
Ine Van Wymersch, parketwoordvoerster

"Op vraag van de onderzoeksrechter zal er geen enkele informatie verspreid worden over de oorzaak van de feiten", zegt de parketwoordvoerster. "Deze middag is het parket samen met de onderzoeksrechter ter plaatse afgestapt. Er werden verschillende deskundigen aangesteld die volop bezig zijn met hun vaststellingen."

Kort na de feiten werden in de omgeving vijf personen opgepakt, maar die zijn inmiddels weer vrijgelaten. "Op dit ogenblik is er niemand in verdenking gesteld. Om ervoor te kunnen zorgen dat het onderzoek in alle sereniteit kan worden verdergezet, zal het parket zich voorlopig onthouden van elke bijkomende commentaar. In functie van het verdere verloop van het onderzoek zal er eventueel opnieuw gecommuniceerd worden via persberichten", aldus de woordvoerster. 

De uitgebrande auto.

'Passieve' bewaking

Het NICC  beschikt niet over een nachtwaker of een conciërge, noch wordt het 24 uur per dag bewaakt door politie of militairen. Dat zegt directeur-generaal Jan De Kinder. Wel is er een zogenaamde 'passieve' bewaking, onder meer via bewakingscamera's. "We hebben de voorbije jaren wel enkele kleine inbraken gehad maar nog nooit een dergelijke gerichte aanval zoals vandaag. Het personeel is dan ook geschokt", zegt De Kinder.

De daders hebben brand gesticht in één van de NICC-vleugels waar de labo's huizen, al of niet toevallig in de vleugel waar zich de meeste laboratoria bevinden
Fabrice Gason, adviseur-generaal

"Het NICC is een federale wetenschappelijke instelling die afhangt van de FOD Justitie", zegt directeur Jan De Kinder. "Wij voeren wetenschappelijk onderzoek uit zowel op het vlak van criminologie als op het vlak van criminalistiek, het onderzoek van sporen en dergelijke meer. We beschikken daarvoor over tien labo's voor forensisch onderzoek, voor onder meer drugs, DNA, kruitsporen, brandversnellers, kledingvezels, haren en biologische microsporen. Wij huizen ook de nationale DNA-databank en komen tussen in zo'n 7.000 dossiers per jaar."

De juiste omvang van de schade is nog niet duidelijk maar wel is zeker dat die aanzienlijk is. De daders hebben brand gesticht in één van de NICC-vleugels waar de labo's huizen, al of niet toevallig in de vleugel waar zich de meeste laboratoria bevinden."In die vleugel bevinden zich zes van de tien laboratoria", zegt adviseur-generaal Fabrice Gason. "Het gaat onder meer om de labo's voor kruitsporen, voor brandversnellers, voor kledingvezels, en dat voor biologische microsporen. Vooral dat laatste, op de eerste verdieping, lijkt het zwaarst beschadigd door het vuur maar ook in de andere labo's is er veel schade, door het vuur maar ook door de rook en het bluswater."

De schade aan het gebouw is aanzienlijk.

Dutroux

Het labo voor microsporen heeft een belangrijke rol gespeeld in een aantal grote gerechtelijke dossiers zoals de ontvoering en moord op Stacy Lemmens en Nathalie Mahy, in juni 2006 in Luik, en in het dossier-Dutroux. De duizenden haren die in de woning van Dutroux werden aangetroffen, werden immers in dat labo onderzocht.

Volgens adviseur-generaal Gason is van buitenaf te zien dat zich in de betrokken vleugel laboratoria bevinden maar het is nog allesbehalve duidelijk of de daders het specifiek gemunt hadden op dat labo voor microsporen of het hele NICC wilden lamleggen. Gezien de schade zal het vermoedelijk enkele weken duren voor het NICC weer volledig operationeel is, klinkt het.

Of er door de brand belangrijke sporen in gerechtelijke dossier vernietigd zijn, moet nog blijken maar de kans is reëel. "De sporen en monsters waarop de laboranten werken, blijven in de labo's achter", zegt Fabrice Gason. "Een aantal zaken zullen we vermoedelijk kunnen recupereren. Als er voldoende sporenmateriaal is, is het vaak voldoende om slechts een klein monster te nemen maar in het geval van microsporen wordt vaak het hele opgenomen spoor onderzocht." 

Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie.