© evb

Duizenden vissen rotten in leeggelopen tuinvijver

Ignace Leysen, voormalig zaakvoerder van de gelijknamige NV met verschillende immokantoren in de regio, schrok zich rot toen hij na een poosje in het buitenland in Muizen thuiskwam. Zijn tuinvijver van 30 are groot, liep leeg door rioleringswerken in de Willendriesstraat. Hij wil een onderhoud met het Mechelse bestuur.

Erik Van Eycken

De tuinvijver is of was het pronkstuk in de grote tuin van Ignace Leysen. Op amper twee maanden tijd zag hij de 25 jaar oude vijver langzaam maar zeker leeglopen. Pas nu beseft hij dat dit wel eens het gevolg zou kunnen zijn van de rioleringswerken die in de straat aan de gang zijn waarbij eerder grondwater werd weggepompt (aanleg van dubbel rioleringsstelsel, red.). “Het overtollige grondwater wordt in de Barebeek in de vallei overgepompt. Ik vrees dat er met de inhoud van mijn vijver hetzelfde is gebeurd”, betreurt hij.

© evb

“Vergelijken met het grondwater van de buren is moeilijk aangezien ze geen vijver hebben. Maar al in juni vertoonde de vijver de eerste tekenen van leegloop. Daarna is het in dalende lijn gegaan. Nu staat de vijver plots helemaal droog, al is er hier en daar opnieuw wat grondwater aangezien er niet meer wordt gepompt. Maar alles is nu een grote smurrie.”

Verzameling vissen

Door de jaren heen verzamelde Leysen een pak vissen in de vijver zoals paling, snoeken en karpers. “De paling was soms een meter lang. Hoeveel precies kan ik niet inschatten, maar het gaat in totaal om duizenden grote en kleine vissen die stierven en rotten. De geur van rottende vis aan de vijver is haast niet te harden.”

Actie ondernemen

Mechels schepen van Openbare Werken Christiaan Backx (N-VA) die bevoegd is voor deze materie, zegt een onderzoek te starten. “Maandag (vandaag, red.) contacteer ik de man en wil ik er onmiddellijk naartoe, samen met een specialist van onze stedelijke diensten om te bekijken wat er is fout gelopen. Ik begrijp niet dat de heer Leysen zolang wachtte om het ons te melden, maar we moeten uiteraard onmiddellijk actie ondernemen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER