Bracke: ‘Brief advocaat Termont over Optima-commissie heeft me onrustig gemaakt’

© Photo News

Vanavond wordt Daniël Termont verwacht in de eerste zitting van de Gentse Optima-commissie. ‘Het interesseert me niet om iemand aan de schandpaal te nagelen’, zei N-VA-gemeenteraadslid Siegfried Bracke vandaag in De Ochtend. ‘Maar een brief van de advocaat van burgemeester Termont heeft me bijzonder onrustig gemaakt.’

say

De Gentse gemeenteraad begint vanavond aan haar Optima-commissie, waarin contacten van mandatarissen van de stad Gent met de Optima Group en Optima Bank onderzocht zullen worden en getoetst aan de deontologische code. De oprichting van de publieke ‘ad-hoccommissie’ kwam na een uitdrukkelijke vraag van N-VA en CD&V.

Vanavond wordt Gents burgemeester Daniël Termont (SP.A) verwacht in de eerste zitting van de commissie. Ook KAA-Gent voorzitter Ivan De Witte en bestuurder Philip De Hulsters worden maandagavond formeel verwacht.

Enkele weken geleden, op 8 augustus, stuurde de advocaat van Termont, Patrick Devers, een brief waarin hij stelt dat de commissie juridisch geen draagvlak heeft. Door de wettelijkheid van de commissie, mede opgericht door zijn client Termont, zo in vraag te stellen, doet de advocaat heel wat vragen rijzen.

‘We hebben de Optima-commissie in de Gentse gemeenteraad unaniem opgericht. Nu zien we dat de advocaat van de burgemeester een brief heeft geschreven als advocaat van een cliënt die heel wat heeft mispeuterd,’ aldus Bracke in De Ochtend. ‘De burgemeester heeft zelf gezegd dat hij over de schreef is gegaan, maar nu lijkt het wel alsof de man onnoemelijke feiten heeft gepleegd,’ aldus Bracke.

‘We willen nagaan wat er misgegaan is, en via een rapport aanbevelingen formuleren voor de toekomst.’ Deontologie is het uitgangspunt, aldus Bracke, die benadrukt dat hij niemand aan de schandpaal wil nagelen. ‘De indruk ontstaat dat sommige bedrijven tot een bepaald clubje behoorden, die bevoordeeld werden ten nadele van anderen.’

-