Politie klaagt onderbemanning veiligheidskorps aan: “Transport gevangenen weegt te zwaar door”

© blg

De Gentse politie wil af van het transport van gevangenen, net zoals de politie van Antwerpen. Dat geeft de korpsleiding aan. “De belasting is te groot en het is slecht geregeld.”

Bert Staes

“Dagelijks moeten ongeveer 40 mensen ingezet worden voor het overbrengen van gedetineerden: 27 van de (Gentse) lokale politie en meestal 13 leden van het veiligheidskorps van Justitie. Dat is een te hoge belasting op de basispolitie.” Dat zegt Filip Rasschaert, korpschef van de Gentse lokale politie.

Antwerpen is dus niet de enige stad die klaagt over het slecht geregelde vervoer van gedetineerden. In Gent worden elke maand gemiddeld 550 gedetineerden uit het hele land van en naar het hof van beroep op het Koophandelsplein of de rechtbank aan de Opgeëistenlaan gebracht. En dat kost de lokale politie, die er wettelijk verantwoordelijk voor is, handenvol tijd en mankracht.

Ontsnapte gedetineerden

Justitie richtte 15 jaar geleden een onbewapend veiligheidskorps op om de politie bij te staan bij het gevangenentransport. Maar nadat in Antwerpen vorige week twee gedetineerden ontsnapten, klaagde burgemeester Bart De Wever (N-VA) aan dat het Antwerpse veiligheidskorps zwaar onderbemand is. Dat is ook in Gent zo. De politie klaagt de zware tol van het gevangenentransport al jaren aan, zeker omdat het korps draait met een tekort van 100 agenten (zie kader).

“Het is uiteraard belangrijk dat overbrengingen veilig verlopen”, zegt Rasschaert. “Maar er zit een belangrijke systeemfout in de huidige regeling. De Gentse politie is namelijk operationeel verantwoordelijk, maar heeft geen enkel gezag over de medewerkers van het veiligheidskorps. Bovendien hanteren ze een afzonderlijke arbeidsreglementering.”

Maar een oplossing is in zicht. Binnen de federale politie wordt een nieuwe dienst opgericht, de Directie Bewaking en Bescherming (DAB). Die zal onder andere het transport van en naar de rechtbank moeten doen. “Wij hopen dat dit snel gebeurt”, zegt Rasschaert. “Centraal zal het efficiënter georganiseerd kunnen worden. De DAB moet dan wel alle opdrachten voor haar rekening nemen, zodat de lokale politie haar capaciteit terug kan inzetten voor haar lokale bevolking.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen