Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Franse filosofe sterft op hartverscheurende wijze, volledig in lijn met haar eigen filosofie

Anne DufourmantelleBeeld rv

Haar studiedomein was ietwat ongewoon. Risico's nemen - je leven op het op spel zetten en de beperkte mogelijkheden die onze moderne levenswijze biedt om dit in de praktijk om te zetten. Het vormde het hart van de denkwijze van de Franse psychoanalyticus en filosofe Anne Dufourmantelle. De vrouw is nu op aangrijpende wijze gestorven, volledig in lijn met haar altruïstische filosofie.

Ze sprak niet enkel over het nemen van risico's. Ze nam ze ook. Toen de filosofe afgelopen vrijdag vaststelde dat twee kinderen in moeilijkheden waren gekomen voor de kust van de Franse badplaats Saint-Tropez, aarzelde ze geen moment om hulp te bieden. Volgens getuigen sprong ze onbevreesd in het water maar werd ze overweldigd door de sterke stroming. Ze kreeg een hartstilstand. Pogingen om haar daarna te reanimeren, faalden jammerlijk.

Strandredders konden beide kinderen uiteindelijk wel in veiligheid brengen. Terwijl zij met de schrik vrijkwamen, overleed Anne Dufourmantelle. Ze zette haar leven op het spel om de kinderen te redden, geheel volgens haar eigen filosofie.

De Franse minister van Cultuur, Francoise Nyssen, schreef op Twitter naar aanleiding van haar overlijden dat Dufourmantelle "ons leerde om het leven te leven en na te denken over de wereld van vandaag".

In een interview met de Franse krant 'Libération' verklaarde de gewaardeerde filosofe haar theorie. "Het leven ten volle leven is niet vanzelfsprekend maar een opdracht. Het gaat niet enkel om aanwezig zijn maar wel om het bereiken van een intensiteit die voelt als een wedergeboorte", legde ze uit.

"Leven in absolute veiligheid is een fantasie. Wanneer men het gevaar moet trotseren om te overleven, kan men zichzelf overstijgen", meende ze oprecht. "Het leven an sich is een risico."