Direct naar artikelinhoud

"Een verdere verslechtering van de bilaterale samenwerking is onvermijdelijk": Moskou over de Amerikaanse sancties tegen Rusland

"Een verdere verslechtering van de bilaterale samenwerking is onvermijdelijk": Moskou over de Amerikaanse sancties tegen Rusland
Beeld photo_news

De nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland maken een verbetering van de moeilijke relaties tussen de twee landen onmogelijk volgens Moskou. Dat meldt de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov, volgens het persbureau Interfax.

"We gaan ons niet aan emoties overgeven. We gaan op zoek naar manieren om vooruit te gaan", zegt Rjabkov. Het wetsontwerp voor die sancties werd gisteren bijna unaniem goedgekeurd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De senaat moet het wetsontwerp nog stemmen.

De nieuwe sancties treffen vooral de voor de Russische economie belangrijke energiesector.

Vanuit Moskou werd intussen al opgeroepen tot pijnlijke tegenmaatregelen. "Onze reactie moet de Amerikanen pijn doen", aldus Konstantin Kossatsjov, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in de Federatieraad. "Een verdere verslechtering van de bilaterale samenwerking is onvermijdelijk."

Ook volksvertegenwoordiger Leonid Sluzki zei dat de betrekkingen met Washington complexer worden. Hij wees erop dat ook Europese landen die met Rusland samenwerken, getroffen zouden worden als deze sancties inderdaad genomen worden. Ook uit Europa kwamen inderdaad ontstemde reacties, omdat Europese bedrijven ook door de sancties getroffen kunnen worden.

Na goedkeuring door de senaat kan president Donald Trump zijn veto nog uitspreken over de tekst. Dat veto kan echter ongedaan gemaakt worden als een tweederdemeerderheid in het Congres opnieuw voor de wet stemt.