Luister naar

Nog geen extra geld leerkrachten

Nieuws
Het kabinet heeft voorlopig geen geld om alle leraren in het basisonderwijs een hoger salaris te geven. Toch zouden scholen ook nu al méér leraren hogere salarissen kunnen geven.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
maandag 26 juni 2017 om 20:31
Nog geen extra geld leerkrachten
Nog geen extra geld leerkrachten

Den Haag

Dat hebben minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker (beiden Onderwijs) maandag aan de Tweede Kamer geschreven. Volgens hen kunnen meer leerkrachten in een hogere functieschaal terechtkomen, maar gebeurt dat nog te weinig. De afspraak was dat in 2014 40 procent van de leraren in het basisonderwijs in een hogere schaal (de LB-schaal, red.) zou zitten, maar dat is op dit moment maar 26 procent. Al eerder is extra geld hiervoor uitgetrokken, oplopend tot 250 miljoen euro in 2020.

Vanochtend staken veel leerkrachten in het basisonderwijs één uur, om daarmee te protesteren tegen de toegenomen werkdruk en achterblijvende salarissen. Maar van het zittende, demissionaire kabinet hoeven ze op dit moment weinig te verwachten, blijkt uit de brief. In principe is het toekomstige kabinet aan zet, stellen Bussemaker en Dekker. Ze geven alvast een winstwaarschuwing: door prijsstijgingen en hogere leerlingaantallen zijn er nu al forse tegenvallers voor de onderwijsbegroting.

functiezwaarte

Het steekt veel leerkrachten in het basisonderwijs dat hun collega’s in het voortgezet onderwijs betere salarissen krijgen. De verschillen worden vooral groter tussen de mensen die al langer in het onderwijs werken.

Volgens Bussemaker en Dekker hangt het salaris echter niet alleen af van het opleidingsniveau, maar ook van de functiezwaarte. Als het werk in het basisonderwijs is veranderd, moeten scholen en vakbonden dat samen vaststellen. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de laagste salarisschaal in het basisonderwijs (waarin nu bijna drie op de vier meesters en juffen zijn ingeschaald), wordt gewijzigd of afgeschaft.

De bewindslieden erkennen dat voor zo’n ingreep inderdaad extra geld nodig, dat er nu niet is.

Intussen dreigen ook nog grote problemen door een oplopend lerarentekort in het basisonderwijs. Valt het tekort nu nog relatief mee (zo’n vijfhonderd voltijds leerkrachten), bij ongewijzigde omstandigheden zijn er over vijf jaar al zesduizend voltijds leerkrachten te weinig. De regio’s Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben de grootste problemen, terwijl er ook behoorlijke tekorten dreigen in het noorden van de provincie Gelderland en in het midden van de provincie Groningen. Het ministerie neemt allerlei (regionale) initiatieven om het lerarentekort tegen te gaan. Zo komen er ‘speeddates’ tussen scholen en mensen die in een uitkeringssituatie zitten, terwijl ze bevoegd zijn om voor de klas te mogen staan. Dat zijn er zesduizend. Maar eenvoudige oplossingen, zijn er niet, waarschuwen de bewindslieden.

Het imago van leraar in het basisonderwijs moet ook worden verbeterd, erkennen Bussemaker en Dekker. Volgens het ministerie blijkt uit onderzoek dat het startsalaris voor leraren in het basisonderwijs (2437 euro bruto per maand), door scholieren en mbo-studenten zo’n 500 euro láger wordt geschat. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.