© Tony Sempels

© Tony Sempels

thumbnail: null
thumbnail: null

Expo 'Schatkamers van Migratie in CC Zolder

In het Cultureel Centrum van Heusden-Zolder kan je de hele maand november de expositie ‘schatkamers van migratie’ bewonderen. Aanleiding hiervan is de herdenking van het akkoord dat België sloot met Marokko en Turkije over de zogenaamde arbeidsmigratie. Een bonte diversiteit die onze samenleving en cultuur gekleurd heeft in de loop der jaren.

Tony Sempels

Verschillende kunstenaars brengen hulden aan deze migratie in hun zoektocht naar de twijfels, eenzaamheid en de rijkdom die migratie met zich meebrengt. Deze 14de editie, verzorgd door artikel27 vzw, staat dan ook volledig in het teken van de Universele verklaring van de Rechten van de Mens. Het recht dat ieder mens heeft om te genieten van kunst en cultuur. Het kunstwerk ‘de mijnwerker’ van Ahmet Akay spreekt tot de verbeelding. Vervaardigd uit recuperatiematerialen van schroothandelaars, fietswinkels en vanuit zijn eigen werkdomein in de chemische sector. Terecht bekroond met verschillende prijzen. Ook de fotoreeks van Bart Claes mag gezien worden. Alsook die van Maurice Loncke of Marc Wijnen die met zijn vervallen gebouwen, een mooie impressie geeft van wanneer de natuur het van hun overneemt. Oude mijngebouwen opnieuw belicht. Dat was ook het idee van Kristel Van Rumste. Haar palet van zwart en grijs geeft ons een mooi beeld van hoe deze mijnarchitectuur vereeuwigd wordt in een warme foto. Nostalgie alom door verschillende kunstwerken. Van acrylwerken, tot keramische sculpturen. Met daartussen juweelkunst en mixed media.

‘Schatkamers van Migratie’ loopt vandaag van het voormalig schooltje aan de Zolderse Voort tot aan de Selimiye-moskee. Een nostalgische bus rijdt U gratis heen en weer tussen deze twee boegbeelden van migratie in aanwezigheid van de kunstenaars. Morgen Zondag om 19.00 uur is er dan een muzikale hulde door het Muze Jazz Orchestra, en een gratis schouwburgvoorstelling die Pieter Bas maakte in opdracht van Art 27 vzw. De documentaire wordt de hele maand in de drie locaties van de kunstroute getoond. Wil je het hele programma van dit project volgen, surf dan verder naar www.heusden-zolder.be/50jaarmigratie.‘Schatkamers van migratie is een organisatie van Art 27 vzw, i.s.m. gemeente Heusden-Zolder, GROS, CC MUZE en de Selimiye Moskee, de Vlaamse Gemeenschap en Erfgoedcel Mijn-Erfgoed. (TS)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer