© REUTERS

Zuid-Soedan wordt 206e IOC-lid

Zuid-Soedan is zondag als 206e lid toegetreden tot het Internationaal Olympisch Comité. Dat meldde het IOC na een stemming waarbij het lidmaatschap unaniem werd goedgekeurd.

'Namens alle IOC-leden en de olympische beweging wil ik het nieuwste lid van onze olympische familie welkom heten', verklaarde IOC-voorzitter Thomas Bach in Kuala Lumpur. Bach bedankte het Soedanese olympische comité, dat een belangrijke rol speelde in de IOC-erkenning van buur Zuid-Soedan.

'Dit toont aan wat onafhankelijkheid van de sport betekent. Ondanks politieke geschillen tussen Soedan en Zuid-Soedan hebben jullie samengewerkt', aldus Bach. 'We kijken ernaar uit jullie te verwelkomen op de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Daar zullen jullie voor het eerst in jullie geschiedenis achter jullie nationale vlag lopen.'

Zuid-Soedan, dat meer dan acht miljoen inwoners telt, werd in 2011 een onafhankelijk land, na decennia van bloedige strijd tegen het regime in de Soedanese hoofdstad Khartoem. In december 2013 brak een politieke strijd uit tussen de twee machtigste leiders in het land, waarna een burgeroorlog volgde.

In Kuala Lumpur werd verder de mondiale frisbeebond (WFDF) officieel erkend door het IOC. De WFDF kan zich nu kandidaat stellen om opgenomen te worden in het olympische programma.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Olympische Spelen