"Ze lagen daar met doodsangst te wachten om te sterven"

De Islamitische Staat voert massa-executies uit in het noorden van Irak. Dat concludeert Amnesty International op basis van getuigenissen van mensen die het overleefd hebben. Zo zouden er afgelopen maand bij etnische zuiveringen grote groepen mannen zijn vermoord en vrouwen ontvoerd.
AP2014

Tijdens een onderzoeksmissie heeft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International naar eigen zeggen nieuwe bewijzen verzameld die aantonen dat IS zich schuldig maakt aan oorlogsmisdaden. Concreet praat de organisatie over standrechtelijke massamoorden en ontvoeringen.

Voor die stellingen baseert Amnesty International zich op getuigen die de slachtpartijen overleefden en onafhankelijk van elkaar hun verhaal deden. Twee van de dodelijkste incidenten vonden plaats begin en half augustus in de dorpen Qiniyeh en Kocho. Groepen mannen en jongens, ook kinderen van 12 jaar, werden meegenomen door IS-militanten en doodgeschoten.

"Weten niet of ze nog leven of dood zijn"

"Er was totale wanorde. Ze hebben gewoon wagens willekeurig gevuld", zegt iemand die de slachtpartij overleefde. "Iedereen lag met doodsangsten te wachten om te sterven. Ik ben zelf kunnen ontsnappen en gered door een moslimbuurman. Hij riskeerde zijn leven om mij te redden.  Meer dan 12 dagen lang bracht hij mij elke nacht voedsel en water." Later kon de ontvoerde jongen ontsnappen met een ezel.

Iemand anders gaf aan Amnesty International een lijst van 45 namen met vermiste familieleden. "Van sommigen krijgen we nieuws, maar van anderen weten we niet of ze nog leven of dood zijn of wat hen is overkomen."

De organisatie weet daarnaast ook dat honderden vrouwen en jonge meisjes ontvoerd zijn door IS. Er wordt gevreesd dat sommigen uitgehuwd zijn aan IS-strijders of gebruikt worden als seksslaven.

Meest gelezen