NOS SportAangepast

"Opa" Phelps tempert verwachtingen

Michael Phelps maakt donderdagnacht zijn rentree als wedstrijdzwemmer bij de US Grand Prix-meeting in Mesa. Afgelopen nacht gaf hij een persconferentie. De aanwezige journalisten, en dat waren er nogal wat, hoorden hem vooral de verwachtingen temperen.

"Niemand dwingt me hiertoe. Ik doe dit omdat ik het leuk vind", zei de 28-jarige Amerikaan. "Ik vind het heerlijk om terug te zijn in het water en onderdeel uit te maken van een groep. Ik ben relaxter dan voorheen en lach ook veel meer."

En grappend: "Ik ben echt de opa van het stel, de oude man." Maar dan wel een opa met een recordaantal van achttien olympische titels.

Phelps praat (nog) niet over Rio

Bij vragen over zijn ambities voor de Olympische Spelen van Rio in 2016 hield Phelps zich op de vlakte. Hij bleef herhalen dat hij nu vooral zwemt voor zijn plezier.

Maar dat hij wel degelijk uit is op meer eremetaal blijkt wel uit het moment van zijn rentree. De grote opstap naar Rio is de WK van volgend jaar en om daarvoor in aanmerking te komen, moet Phelps zich om te beginnen plaatsen voor de Amerikaanse kampioenschappen. En die zijn al in augustus.

"Ik wist uiteraard wel dat als ik nog wil meetellen op het allerhoogste niveau, ik er deze zomer moet staan", aldus Phelps. Hij zwemt deze week in Mesa de 100 meter vlinderslag en de 50 meter vrije slag. Voor de 100 meter vrij heeft hij zich afgemeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl