Direct naar artikelinhoud

Nieuwe energieaanbieder voor calculerende consument: elk uur een ander energietarief

Voor het eerst kunnen consumenten gebruikmaken van de prijsfluctuaties van gas en stroom. Een nieuwe energiemaatschappij, EasyEnergy (onderdeel van de EasyJet-familie) verkoopt sinds gisteren zijn stroom voor prijzen die per uur kunnen veranderen, en gas voor tarieven die per dag kunnen veranderen.

Directeuren Maarten Roelfs (R) en Raymond van Eck van e-Energy Europe.Beeld anp

Dat lijkt het walhalla voor de calculerende klant. EasyEnergy stuurt een voorbeeld mee van de stroomtarieven zoals die gegolden zouden hebben op 8 februari. Op die dag varieerde de (kale) stroomprijs van nog geen 4 cent per kilowattuur tot bijna 9 cent; voor klanten van EasyEnergy zou de consumentenprijs dan variëren van ruwweg 17 cent tot 22 cent per kilowattuur. Klanten van Easy zouden hun was- en afwasmachine rond 2 uur 's nachts aan het werk zetten, en dan ook de batterij van de auto of de elektrische fiets opladen.

Alleen mensen met een slimme meter kunnen bij de nieuwe leverancier terecht, want elk uur moet het verbruik worden doorgegeven. Bij de helft van de huishoudens is al zo'n meter geïnstalleerd.

Maximaal transparant

Directeur Maarten Roelfs zegt dat de tarieven van EasyEnergy maximaal transparant zijn. 'We geven geen bonussen voor nieuwe klanten en geen strafheffing voor vertrekkende klanten. Wie bij ons klant wordt, betaalt een vastrecht van 5 euro per maand voor de levering van gas en 5 euro voor stroom. Voor het geleverde gas en stroom betalen ze alleen de kostprijs.' Controleerbaar en wel, want daarmee volgt Roelfs de prijs van de energiebeurs APX.

De prijs van gas schommelt niet zo sterk, en voor consumenten is het moeilijk daar gebruik van te maken. De enige mogelijkheid zou zijn om op een dag dat gas wat duurder is een extra trui aan te trekken en de kachel lager te zetten.

We geven geen bonussen voor nieuwe klanten
Maarten Roelfs, directeur EasyEnergy

Wispelturig

Sinds de vergroening van de stroom zijn de stroomtarieven zeer wispelturig geworden. Als het stevig waait en de zon schijnt, produceren windmolens en zonnepanelen volop waardoor de stroomprijs daalt. Als het windstil en somber is, is de stroomprijs juist hoog.

Netbeheerders zeggen steeds al dat het elektriciteitsnet alleen in balans is te houden als het gebruik gaat reageren op de prijs. Tot nu toe waren daarmee alleen wat experimenten.

Voor eigenaren van zonnepanelen zit er wel een addertje onder het gras: zij krijgen voor de stroom die zij leveren ook het uurtarief. Mogelijk zijn hun tarieven lager, omdat zonnepanelen vooral midden op de dag produceren, terwijl de prijzen dan meestal niet super zijn.

Lees verder

Lage stroomprijs nekt eigenaren van vooral oudere windmolens in slecht windjaar
Windmoleneigenaren hebben een slecht jaar achter de rug. Doordat er extreem weinig wind was, daalde hun productie in 2016 met ruim 20 procent ten opzichte van een gemiddeld jaar. Door de lage stroomprijs zijn de inkomsten nog lager.

Nuon slaat met zonnepanelen onder windmolens twee vliegen in één klap
Energiebedrijf Nuon gaat de grond onder windmolens voor het eerst met zonnepanelen bezaaien, op grote schaal. Zo hoeft Nuon de hoge aansluitkosten voor de stroomverbindingen die energieparken nodig hebben maar één keer te betalen, én kunnen zon en wind elkaar mooi aanvullen.