"Plan getuigt van wantrouwen tegenover zelfstandigen"

De ondernemersorganisaties reageren eerder afwijzend op de plannen van Bart Tommelein (Open VLD) om de witte kassa uit te breiden naar de handel, de bouw en de transportsector. Vooral het NSZ ziet de plannen niet zitten.

Unizo wijst de witte kassa of andere systemen om fraude te bestrijden niet af, maar ziet in de handel niet echt grote problemen. "Als er al een probleem zou zijn in de sector, moet je beginnen met de ziekte aan te pakken, niet de symptomen", zegt Karel Van Eetvelt.

Unizo is niet meteen gekant tegen de invoering van de witte kassa in winkels, maar vindt dat er dan wel compensaties moeten komen. "Loonlasten fors verlagen, belastingen op ondernemerschap verlagen en uiteraard arbeidsrecht flexibeler maken: als daar werk van wordt gemaakt, dan kun je zo'n systeem invoeren."

Voor de bouw en de transportsector ziet Unizo minder heil in de witte kassa. Die sectoren werken met andere controlesystemen en kampen bovendien met andere problemen. "Sociale dumping vanuit het buitenland los je niet op door Belgische bedrijven met extra lasten op te zadelen", zegt Van Eetvelt.

De transportfederatie TLV deelt die mening en laat via Twitter weten dat ze uitkijkt naar de rondetafelgesprekken met Tommelein over sociale fraude.

Handelsfederatie Comeos zegt dat een witte kassa in supermarkten geen zin heeft. "In supermarkten is zwartwerk niet mogelijk", zegt bestuurder Dominique Michel. "Wij worden van a tot z gecontroleerd door inspecties."

"Indruk dat Tommelein ondernemerschap kapot wil maken"

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen reageert wel uitgesproken afwijzend op de plannen van Tommelein. "Witte kassa in andere sectoren? Open VLD wil "goesting" in ondernemen totaal wegnemen", zegt NSV-voorzitter Christine Mattheeuws op Twitter.

Volgens Mattheeuws getuigen de plannen van Tommelein van een wantrouwen tegenover zelfstandigen. "We hebben de indruk dat hij het ondernemerschap kapot wil maken". Mattheeuws zegt dat de uitbreiding van de witte kassa weer gepaard zal gaan met administratieve rompslomp en dat er al veel maatregelen zijn om zwartwerk tegen te gaan. Voor een veralgemening van de witte kassa is er bij de ondernemersorganisaties totaal geen draagvlak, klinkt het.

Meest gelezen