Proces RAW13 ligt halve dag stil voor zoektocht naar wapens

Het assisenproces tegen vier leden van RAW13 zal dinsdagochtend een halve dag stilliggen. Jacky Labaere zal immers moeten aantonen waar hij de tijdens de steekpartij gebruikte messen in het water heeft gegooid.

Dinsdagochtend om 8 uur zal Jacky Labaere door de politie opgehaald worden om de plaats aan te wijzen waar hij de gebruikte messen zou gedumpt hebben. Er zullen ook duikers aanwezig zijn. 'Dat zal snel een drietal uren in beslag nemen. Ik vraag de medewerking aan de pers om daar niet in groten getale aanwezig te zijn. Ik denk eigenlijk niet dat daar iets interessants te zien is', aldus voorzitter Bart Meganck. Hierdoor zal de zitting pas om 14 uur starten met de getuigenissen van de gerechtspsychiaters. Enkele andere getuigen werden verplaatst.

Maandagnamiddag kreeg Labaere al de kans om de precieze plaats op een kaart aan te duiden. 'Ik kan hier niets van maken, meneer de voorzitter. Ik weet dat ik van de autostrade afreed en dat de ‘Poco Loco’ rechts van mij lag. Ik heb ze in het water gesmeten op een plaats waar de schepen zand lossen. Als ik daar sta, zal ik het exact kunnen zeggen.' In zijn verhoor verwees Labaere naar de Noordkaai in Roeselare, maar mogelijk bedoelt hij de Noordkaai langs het kanaal Roeselare-Leie in Izegem.

Toilet

Eerder op maandagnamiddag kwamen getuigen aan het woord over een ander incident op de avond van 15 juli 2011. Kevin Goeman werd immers in een ander café in Torhout belaagd door een omvangrijke groep mannen. 'Een totaal onbekende persoon had zich in de toiletten van mijn café opgesloten. Hij weigerde er uit te komen', herinnerde de uitbaatster van ‘Het Criterium’ zich. De vrouw had een veertigtal mannen langs haar café zien passeren, die hun woede koelden op de wagen van Goeman. 'Achteraf heb ik gehoord dat het portiers waren die ingehuurd waren door de uitbater van de ‘Apropoo’.'

Diezelfde groep mannen werd ook door andere getuigen opgemerkt, toen ze richting ‘Het Criterium’ stapten. 'Rond 19 uur kwam Dimitri Andries me in mijn café waarschuwen voor RAW13. Hij zei ook dat ik hem moest verwittigen als ik ze zag.' Op dat moment werd Andries vergezeld door ongeveer 30 mannen. 'Ze waren allemaal donker gekleed met een kap over hun hoofd. Er waren ook een aantal Albanezen uit Izegem bij. Er werd mij verteld dat ze een represaille verwachtten.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen