Direct naar artikelinhoud

Google stuurde e-mails WikiLeaks-journalisten naar overheid VS

Google heeft in 2012 e-mails en andere digitale gegevens van drie WikiLeaks-medewerkers overgedragen aan de Amerikaanse overheid. Dat gebeurde na een gerechtelijk bevel daartoe. Google heeft dat recentelijk pas kenbaar gemaakt aan WikiLeaks. De klokkenluidersorganisatie is woedend en eist opheldering.

Google stuurde e-mails WikiLeaks-journalisten naar overheid VS
Beeld afp

Dat schrijft The Guardian. WikiLeaks heeft Google-topman Eric Schmidt een brief geschreven waarin het zijn ongenoegen kenbaar maakt over het feit dat Google 2,5 jaar heeft gewacht met het overhandigen van de informatie. Dat gebeurde een maand geleden, op kerstavond. Volgens Google mocht de informatie van de rechter niet worden gedeeld, maar is dat verbod inmiddels opgeheven.

De Amerikaanse overheid gaf Google in 2012 opdracht om met een sleepnetmethode zoveel mogelijk informatie over drie medewerkers van WikiLeaks te verzamelen en te overhandigen, waaronder e-mails en IP-adressen. Het gaat om Sarah Harrison, een onderzoeksredacteur uit Groot-Brittanniƫ, woordvoerster Kristinn Hrafnsson en redacteur Joseph Farrell. Waar het onderzoek precies over ging wordt niet bekend gemaakt, maar het ligt voor de hand dat het te maken had met de zogenoemde 'cablegate': de 250.000 geheime Amerikaanse diplomatieke telegrammen die WikiLeaks in 2010 openbaar maakte.

Google stuurde e-mails WikiLeaks-journalisten naar overheid VS
Beeld epa

Sterfgeval

Harrison laat tegenover The Guardian weten dat ze zich zorgen maakt over de persoonlijke informatie die Google naar de Amerikaanse overheid heeft doorgespeeld. 'Het maakt me ziek om te weten dat de FBI de woorden heeft gelezen die ik aan mijn moeder heb geschreven om haar te troosten na een sterfgeval in de familie.' Ze beschuldigt Google ervan mee te werken aan 'het verhullen van het binnendringen van het persoonlijke e-mailadres van een journalist. Google noch de Amerikaanse overheid houdt zich aan de eigen wetten of retoriek als het gaat om het beschermen van de privacy of de pers.'

In een verklaring tegenover The Guardian laat Google weten dat het al zijn gebruikers beschermt. 'Maar we houden ons ook net als elk ander bedrijf aan de wet. Wanneer we een dagvaarding of gerechtelijk bevel krijgen, toetsen wij die eerst aan de letter en de geest van de wet, voordat we erop ingaan. Als we concluderen dat het niet voldoet, kunnen we een bezwaarschrift indienen of verzoeken om de reikwijdte van het bevel te verkleinen. We komen altijd op voor onze gebruikers.'

WikiLeaks spreekt in een vandaag uitgegeven verklaring van een 'gevaarlijk precedent' voor de wereldwijde journalistiek.

Het maakt me ziek om te weten dat de FBI de woorden heeft gelezen die ik aan mijn moeder heb geschreven om haar te troosten na een sterfgeval in de familie.
Sarah Harrison, onderzoeksredacteur WikiLeaks

Twitter bericht wordt geladen...