Direct naar artikelinhoud

Tramchauffeur geschorst na rit met dode passagier

Een chauffeur op de Amsterdamse tramlijn 5 is geschorst nadat hij vrijdag ruim een kwartier met een dode man aan boord had gereden. De man stapte in op de Beethovenstraat en bleef in de tram tot het eindpunt in Amstelveen. Het is niet bekend op welk punt de man precies is overleden.

Tram 5 op Amsterdam CS.Beeld ANP

Medepassagiers zouden de chauffeur hebben gewaarschuwd voor een noodsituatie en hem gevraagd hebben te stoppen, zodat de hulpdiensten hem konden reanimeren. Maar de chauffeur zou gewoon zijn doorgereden. Het GVB spreekt van een 'verkeerde inschatting'.

Op sociale media kwam het het GVB te staan op hoon van passagiers, die het voorval kenmerkend vinden voor de totale onverschilligheid van sommige Amsterdamse trambestuurders. Journaliste Jorie Horsthuis liet zich enkele jaren geleden omscholen tot conducteur, om undercover verslag te kunnen doen van de misstanden. In haar boek Op de tram is te lezen hoe sommige chauffeurs schelden op passagiers en trots aan collega's vertellen dat ze doorrijden als er te weinig mensen bij de halte staan te wachten.

De politie onderzoekt deze zaak nu. Het staat vast dat de 56-jarige man uit Amstelveen een natuurlijke dood is gestorven. Maar wist de chauffeur dat de man onwel was? Had hij zorg moeten verlenen? Volgens het GVB had de chauffeur melding gedaan bij de verkeersleiding dat er een slapende man aan boord was. Niets uitzonderlijks volgens het gemeentelijk vervoersbedrijf, dat per jaar achthonderd van dit soort meldingen binnenkrijgt - vaak junks of dronkenlappen. Volgens het protocol moet de chauffeur doorrijden naar het eindpunt van de lijn, waar een OV-zorgteam klaarstaat om zich over de slaper te ontfermen.

In dit geval zag de chauffeur de man ten onrechte aan voor een slaper. Het vervoersbedrijf heeft de camerabeelden uit de tram bestudeerd. Ook zijn opnames van de gesprekken tussen de chauffeur en de verkeersleiding beluisterd en is er met de chauffeur gesproken. Op basis daarvan concludeert het GVB dat hij naar de signalen van trampassagiers had moeten luisteren.

Plicht

Ook de politie Amsterdam Amstelland zegt dat de chauffeur, als de passagier onwel was geworden, te hulp had moeten schieten. Het is strafbaar om geen bijstand te bieden aan mensen in hulpeloze toestand. Maar dan moet de chauffeur zich wel bewust zijn geweest van de staat waarin de passagier zich bevond, zegt de politie. De plicht om te helpen geldt niet alleen voor de chauffeur. Ook medepassagiers zijn strafbaar als ze niet ingrijpen, aldus de politie.

In veel Amsterdamse trams zit er halverwege het toestel een conducteur, die helpt de chauffeur met de ticketcontrole en kan bijspringen in het geval een passagier onwel wordt. Omdat op lijn 5 een ouder toestel rijdt, zonder hokje, was geen conducteur aanwezig.

Vooruitlopend op de onderzoeksresultaten van het GVB en de politie zal wethouder van Vervoer Pieter Litjens woensdag een toelichting geven op de gebeurtenissen.

De plicht om te helpen geldt niet alleen voor de chauffeur. Ook medepassagiers zijn strafbaar als ze niet ingrijpen