© BELGA

Peeters na pararel: “Geen discussie over inzet leger”

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) vindt helemaal niet dat hij achterbaks gehandeld heeft door de Antwerpse militanten op te roepen luidkeels te protesteren tegen de militairen op straat. “Ik zie niet in waarom ik mijn excuses zou aanbieden. Ik vind het wel erg dat een mail die naar vijftien mensen gestuurd is, onmiddellijk uitlekt.”

De Antwerpse CD&V had militanten opgeroepen om op sociale media te protesteren tegen de aanwezigheid van para’s in de Antwerpse straten. Ze moesten dat doen met boodschappen als: “Een veilig gevoel tijdens het shoppen? Heb toch mijn bedenkingen bij militaire aanwezigheid op de Meir.”

Een en ander gebeurde op vraag van het kabinet van Kris Peeters. De oproep van de Antwerpse CD&V gebeurde via een mail die dit weekend uitlekte. Vorige week zaterdag was Peeters al met zijn vrouw gaan shoppen op de Meir met twee cameraploegen in zijn kielzog. “Om te tonen dat shoppen op de Meir veilig is”, zei hij toen.

Toen al was De Wever geïrriteerd, omdat Peeters volgens hem politieke spelletjes kwam spelen. “Als er over het leger gediscussieerd moet worden, kan dat in de Wetstraat”, zei de Antwerpse burgemeester. Zaterdag kwam De Wever opnieuw scherp uit de hoek: “Achterbaks is nog het vriendelijkste woord dat ik ervoor vind.”

Zelf vindt Kris Peeters al die heisa zwaar overdreven. “Dit is een storm in een glas water. Dit is echt een goedbedoelde actie”, aldus de vicepremier aan Het Nieuwsblad.

'Ongelukkig geformuleerd'

Ook in De Zevende Dag op Eén reageerde Kris Peeters zondagmorgen op de heisa. Hij beleef erbij dat excuses niet aan de orde zijn, maar gaf wel toe dat de e-mail eerder "ongelukkig geformuleerd" was. Volgens Peeters werd er evenwel niemand geviseerd, ook Bart De Wever niet. Iets wat hij zaterdagavond ook aan De Wever zelf gemeld heeft.

"Het was de bedoeling te onderstrepen dat winkelen in Antwerpen aangenaam is. Die boodschap is uitgedragen met respect en loyauteit naar de beslissingen die de federale regering heeft genomen", aldus Peeters. Hij gaf nog toe dat bij veiligheidsniveau 3, zoals we dat nu kennen, de inzet van het leger mogelijk is. "Daar is geen discussie over", aldus Peeters.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer