Direct naar artikelinhoud
Saoedi-Arabië

Saoedische ambassadeur: "Saoedische vrouwen zijn verwend"

Saoedische ambassadeur: "Saoedische vrouwen zijn verwend"

In ons land is er veel ophef ontstaan over de "ja"-stem voor Saoedi-Arabië in de VN-vrouwenrechtencommissie. Saoedi-Arabië staat er om gekend verscheidene vrouwenrechten te schenden. Maar, een Saoedische ambassadeur in Noorwegen schrijft in een column dat dat wel meevalt. "Saoedische vrouwen zijn verwend", klinkt het.

Volgens ambassadeur Esam Abid Al Thagafi is het idee dat Saoedische vrouwen onderdrukt worden en gemaakt zijn om de mannen te bedienen en tevreden te stellen, compleet fout. "Integendeel", zo schrijft hij in de column, "Saoedische vrouwen zijn verwend."

Al Thagafi argumenteert dat "de man die de volledige financiële verantwoordelijkheid neemt". "Het is de man die betaalt voor eten, drinken, huishoudelijke kosten, kleren, make-up en alles wat de vrouw nodig heeft", aldus de ambassadeur. Zelfs als de vrouw werkt en zoveel verdient als de man, blijft hij instaan voor het financiële luik, klinkt het.

"Vrouwen hebben geen behoefte aan verandering"

Volgens Al Thagafi valt de onderdrukking van de vrouw wel mee. "Het feit dat vrouwen onderworpen zijn aan een mannelijke bewaker gaat over het creëren van veiligheid voor vrouwen, eerder dan hen te beroven van hun bewegingsvrijheid en onafhankelijkheid."

Hij benadrukt verder dat de meeste vrouwen in Saoedi-Arabië geen behoefte hebben aan grote veranderingen.