Zuinige kerst: zo spendeer je minder aan cadeaus

© Shutterstock

Neemt de aankoop van jouw kerstgeschenken elk jaar opnieuw een flinke hap uit je budget? Volg dan de tips van budgetcoach Sara Van Wesenbeeck op en geniet van budgetvriendelijke feestdagen.

VVA

Tip 1: Leg een budget vast. Bekijk vooraleer je de winkels induikt welk totaalbedrag je aan je kerstgeschenken wenst te besteden en wijk er later niet meer vanaf. Hou daarbij vooral rekening met het beschikbare budget en niet met wat je denkt te moeten uitgeven. Na het winkelen hou je je onkosten ook netjes bij, zodat je het overzicht behoudt en je een leidraad voorhanden hebt voor het volgende jaar.

Tip 2: Maak een lijst met geschenkideeën op. Zodra je budget vaststaat, verdeel je het over het aantal geschenken dat je wil kopen. Maak tenslotte ter voorbereiding nog een lijst met geschenkideeën op om te voorkomen dat je straks in de winkel in het wilde weg allerhande nutteloze aankopen in je winkelmandje laadt. Zo koop je enkel wat je nodig hebt en zal je geen (dure) impulsaankopen doen.

Tip 3: Krimp je geschenkenlijst in. Je hoeft niet voor ieder familielid of elke goede vriend een kerstgeschenk te kopen. Spreek af dat iedereen voortaan slechts één cadeautje hoeft te kopen en bepaal via een lotingssysteem wie voor wie koopt. En spreek ook hier een maximumbudget per geschenk af.

Tip 4: Plan je shoppingbeurten verstandig. Enkele dagen voor het feest in kwestie de winkels induiken is geen bijster goed plan, want wie onder tijdsdruk shopt, geeft veel meer geld uit. Daarom is het aangewezen om je uitjes naar de winkelstraat goed vooraf in te plannen, bij voorkeur op momenten dat je nog een helder hoofd hebt en je zeker niet gehaast bent, want dan geef je sowieso minder geld uit. Probeer je uitjes ook zoveel mogelijk in te perken. Hoe vaker je gaat winkelen, hoe meer geld je uitgeeft.

Tip 5: Vergelijk prijzen. Prijzen vergelijken in winkels is altijd raadzaam, maar ook vanuit je luie zetel kan je al op het internet aan de slag. Let wel op de extra kosten en de leveringstermijn als je overweegt om een product via een webshop aan te kopen.

Tip 6: Wees creatief met geschenken. Met een een dosis creativiteit raak je al een heel eind. Zo kan je zelfgemaakte cadeaus schenken, zoals een zelfgebreide sjaal, versgebakken koekjes of kan je je diensten aanbieden om het gras te maaien of enkele avonden op de kinderen te babysitten. Moet je een geschenk kopen voor een koppel of een gezin, denk dan even na of je hen eventueel een groepsgeschenk kan geven, zoals een gezelschapsspel of een groepsabonnement voor het zwembad … . Dat is niet enkel een plezant geschenk, vaak spaar je er ook geld mee uit. En tenslotte kan je misschien ook nog een kijkje nemen op een tweedehandssite, waar je toffe spulletjes vindt aan interessante prijzen.

Tip 7: Koop je kerstgeschenken het hele jaar door. Waarom wachten tot de feestdagen voor de deur staan om alle geschenken in te slaan? Maak gedurende het jaar een geschenkenlijst op waarop je noteert wat je voor wie wilt kopen en ga aan de slag. Zo spreid je de kosten over het volledige jaar, kan je de geschenken bijvoorbeeld tijdens de koopjesperiode doen, win je kostbare tijd door niet in overvolle winkels te moeten shoppen en koop je geen nutteloze prullen uit tijdsgebrek of een gebrek aan inspiratie.

Met medewerking van Sara Van Wesenbeeck, life & business coach, budgetcoach, professional organizer en auteur van onder meer ‘Het slimme budgetboek’ (Lannoo, € 17,99) - www.plusorganizing.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer