Michel: "Migratiepolitiek en scheiding der machten verzoenen"

De regering gaat alle juridische middelen gebruiken om haar migratiepolitiek te verdedigen met een volledig respect voor de rechtstaat en de scheiding der machten. Dat zegt premier Michel na de heisa die is ontstaan over de weigering van staatssecretaris Theo Francken om een visum toe te kennen aan een Syrisch gezin uit Aleppo.

Michel is geïrriteerd door de N-VA-campagne tegen wereldvreemde rechters, maar na afloop van de ministerraad had hij het alleen over wat er binnen de regering moet gebeuren. Francken mag in beroep gaan bij het Hof van Cassatie, zegt hij.

"Ik lanceer een oproep tot kalmte en koelbloedigheid. Wat zijn de feiten? Er is een gerechtelijke beslissing en dat creëert een politieke discussie, maar er zijn nog procedures mogelijk. Het is mogelijk naar Cassatie te gaan", aldus Michel. "We moeten de juridische analyse zo snel mogelijk maken om duidelijkheid te krijgen. Ik pleit voor een volledig respect van de rechtstaat en van de scheiding der machten. Dat geeft de kans aan de regering alle juridische middelen te gebruiken."

Op de vraag of de N-VA-campagne niet ingaat tegen de rechtstaat, antwoordt Michel dat hij alleen over de regering spreekt en niet over de N-VA. "Het is de verantwoordelijkheid van een politieke partij om een campagne te lanceren, maar ik spreek alleen in de naam van de regering", stelt hij.

Er wordt nu een werkgroep opgericht om de opgelegde boete van 4.000 euro per dag op een geblokkeerde rekening te laten storten. Dat geld gaat dan terug naar de regering, mocht Francken uiteindelijk gelijk krijgen.

Meest gelezen