Direct naar artikelinhoud
Vluchtelingencrisis

Tusk wil sanctielijst voor mensensmokkelaars

EU-president Donald Tusk.

EU-president Donald Tusk wil individuele mensensmokkelaars op een internationale sanctielijst kunnen zetten, bijvoorbeeld van de Verenigde Naties. Hij wil de G20-top van regeringsleiders van volgende week aangrijpen om deze "concrete maatregel" te nemen in de strijd tegen georganiseerde mensensmokkel.

Voor zo'n zwarte lijst is instemming van de VN-Veiligheidsraad nodig, zei Tusk vandaag in Berlijn na afloop van een voorbereidende bijeenkomst van de Europese deelnemers aan de G20 in Hamburg op 7 en 8 juli. Daar zijn ook de leiders van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad bij: de VS, China, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Italiaans dreigement
Het vluchtelingenvraagstuk staat op de agenda van de G20. In de EU is de discussie over de aanpak ervan weer opgelaaid nu Italië heeft gedreigd schepen van hulporganisaties die vluchtelingen redden op de Middellandse Zee niet meer te laten aanmeren. Premier Paolo Gentiloni sprak in Berlijn van "een noodsituatie die de opvangcapaciteit in gevaar brengt".

Hij zei dat Italië zijn verplichtingen nakomt maar dat hij van de andere landen ook "concrete bijdragen" verwacht. De Franse president Emmanuel Macron zei achter Gentiloni te staan. De Europese Commissie erkende dat de situatie onhoudbaar is. De afgelopen vijf dagen arriveerden 12.000 bootvluchtelingen in Italië.

Het aanmeerverbod zou betrekking hebben op alle boten onder buitenlandse vlag, maar niet die van EU-grensdienst Frontex of Sophia, een militaire operatie tegen mensensmokkelaars in de Middellandse Zee waaraan meerdere EU-lidstaten en ook ons land deelnemen.