Direct naar artikelinhoud
Update

Rijbewijs op school behalen wordt niet langer aangemoedigd

Weyts gelooft ook niet meer dat rijbewijs met punten er komt

Jongeren zullen niet langer worden aangemoedigd om hun rijbewijs te halen in het laatste jaar van de middelbare school. De website Rijbewijsopschool.be wordt omgevormd tot een portaal rond verkeersveiligheid. Dat viel vandaag te horen in het Vlaams parlement bij de voortgangsrapportage van het Vlaams verkeersveiligheidsplan.

Vlaanderen promoot al tien jaar het project 'Rijbewijs op school', waarmee jongeren op hun zeventiende gratis worden voorbereid op het theorie-examen. Elk jaar worden op die manier 40.000 scholieren op weg gezet. Het initiatief kwam in 2007 van toenmalig minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a).

Huidig minister Ben Weyts (N-VA) gelooft niet langer in het systeem. "Ik vind het niet de taak van de Vlaamse overheid om een rijopleiding op school aan te bieden. Daarmee leiden we jongeren naar de auto toe", zei hij i het parlement. "Het rijbewijs wordt ook op steeds latere leeftijd gehaald, dus wordt het systeem minder zinvol." Het voorlopig rijbewijs is immers beperkt houdbaar.

"Ik heb de Vlaamse Stichting Verkeerskunde gevraagd om overgangsmaatregelen te voorzien, maar daarna gaan we inzetten op levenslang leren", aldus de minister. Rijbewijsopschool.be zal worden omgevormd tot een online portaal, met educatieve pakketten. Die kunnen nog steeds op school worden gebruikt, maar ook voor opfriscursussen voor alle leeftijden. De focus van die pakketten ligt op verkeersveiligheid, niet op de rijopleiding.

Renaat Landuyt (sp.a) volgt de minister niet. "Dit klinkt zeer progressief, maar dat is het niet", zegt hij. "Dit was enerzijds een sociale maatregel, veel mensen hebben nu eenmaal een auto nodig om op het werk te raken, maar ook een opvoedkundige. Wie de verkeersregels leert uit het standpunt van de auto, bouwt een grote veiligheidsmarge op. Laat ons het kind niet met het badwater weggooien."

'Ik vind het niet de taak van de Vlaamse overheid om een rijopleiding op school aan te bieden. Daarmee leiden we jongeren naar de auto toe'
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA)

"Rijbewijs met punten komt er niet"

Ben Weyts gelooft ook niet meer dat het rijbewijs met punten er komt, zo zei hij in het parlement. Bij het rijbewijs met punten kost elke overtreding je een aantal punten, tot het document wordt ingetrokken. Momenteel kan het rijbewijs enkel bij een ernstige overtreding worden ingehouden, door de politierechter. Onder meer Oost-Vlaams politierechter Peter D'Hondt ijvert al jarenlang voor het rijbewijs met punten: "Wanneer wij iemand voor ons krijgen, weten we niet wat die op zijn kerfstok heeft".

Ook Weyts ziet er een oplossing in voor het grote aantal verkeersdoden. Het systeem is al sinds 1990 opgenomen in het wetboek, maar wordt niet gebruikt bij gebrek aan uitvoeringsbesluiten. De Raad van State liet enkele maanden geleden nog eens duidelijk weten dat die besluiten de federale, en niet de Vlaamse, minister toekomen.

"Ik hoor dat er federaal nog eens een studie zou worden gevoerd, maar we zijn ondertussen wel redelijk uitgestudeerd", zei Weyts vandaag. "De resultaten zijn ook eenduidig: het rijbewijs met punten heeft een positief effect op het aantal verkeersdoden. De vraag is dan vanaf welk aantal doden je het ook echt invoert."

Voor federaal minister François Bellot, en zijn partij MR, gaat het echter om een principiële kwestie, realiseert Weyts zich. "We stuiten op een njet."