Direct naar artikelinhoud
Rusland

Verdachten schuldig, maar opdrachtgevers buiten schot in moordzaak Russische oppositieleider

Het lichaam van Boris Nemtsov met op de achtergrond het Rode Plein. Beeld AP

Een militaire rechtbank in Moskou heeft donderdag vijf mannen schuldig bevonden aan de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov, die twee jaar geleden vlakbij het Kremlin werd doodgeschoten. De jury had drie dagen nodig om tot een oordeel te komen. Aanhangers van de vermoorde politicus klagen dat de opdrachtgevers voor de moord buiten schot zijn gebleven.

De charismatische Nemtsov stond bekend als een van de felste critici van de Russische president Poetin. Op het moment dat hij werd doodgeschoten was hij bezig bewijzen te verzamelen dat Russische troepen, ondanks de ontkenning van het Kremlin, wel degelijk aan de kant van de separatisten meevochten in Oekraïne.

De 55-jarige oppositieleider werd op 27 februari 2015 doodgeschoten op een brug vlakbij het Kremlin, toen hij met zijn vriendin naar huis liep. Een paar dagen later pakte de politie vijf Tsjetsjenen op, onder wie Zaoer Dadajev, die de dodelijke schoten loste. De vier andere verdachten verrichten hand- en spandiensten, onder meer door Nemtsov in de dagen voor de moordaanslag te volgen.

Bloemen bij de plek waar Nemtsov werd vermoord.Beeld REUTERS

Dadajev bekende de moord aanvankelijk, maar trok die bekentenis weer in. Volgens hem zou hij door de politie zijn mishandeld. Dadajev was tot kort voor de aanslag nog plaatsvervangend commandant van het Sever Bataljon, een Tsjetsjeense politie-eenheid die als de persoonlijke garde van de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov dient.

'Patriot'

Kadyrov prees Dadajev na diens arrestatie als een 'moedig' man en een 'ware Russische patriot', die 'nooit iets tegen Rusland' zou ondernemen. De familie van Nemtsov drong erop aan dat Kadyrov, gezien zijn banden met Dadajev, aan de tand zou worden gevoeld tijdens de rechtszaak. Maar dat is nooit gebeurd.

Volgens de aanklager zou Roeslan Moechoedinov, die sinds de moord op Nemtsov voortvluchtig is, het brein achter de aanslag zijn. Hij zou de vijf verdachten 15 miljoen roebel (225 duizend euro) hebben betaald voor hun werk. Maar daar hechten medestanders van Nemtsov weinig geloof aan: Moechoedinov was een eenvoudige chauffeur. Zij klagen dat de autoriteiten nooit serieus werk hebben gemaakt van het opsporen van de opdrachtgevers voor de moord. Zo hebben de rechercheurs nooit gesproken met de voormalige commandant van Dadajev, Roeslan Geremejev. Hij was de eigenaar van het appartement in Moskou waar de plegers van de aanslag logeerden. Na de moord op Nemtsov dook hij onder in Tsjetsjenië. Sindsdien is hij spoorloos.

Aanhangers van Nemtsov klagen dat de autoriteiten nooit serieus werk hebben gemaakt van het opsporen van de opdrachtgevers voor de moord

Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov verzekerde eerder deze week dat het onderzoek naar de opdrachtgevers voor de moord zal doorgaan. Maar volgens hem kunnen dergelijke ingewikkelde onderzoeken soms wel jaren in beslag nemen.

Zaur Dadayev, een van de verdachten voor de moord op Nemtsov.Beeld EPA

Vijanden

De afgelopen jaren is een hele reeks vijanden van Kadyrov vermoord, onder wie de journaliste Anna Politkovskaja die uiterst kritische stukken over de Tsjetsjeense leider en president Poetin had geschreven. Politkovskaja werd in oktober 2006 bij de lift in haar flat doodgeschoten. In 2014 werden vijf mannen voor deze moord veroordeeld, onder wie drie Tsjetsjenen, maar wie de opdracht tot de moord heeft gegeven is altijd onduidelijk gebleven.

In 2009 werd Natalja Estemirova, een mensenrechtenactiviste die onderzoek deed naar de verdwijningen en martelingen onder het bewind van Kadyrov, bij haar huis in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny ontvoerd en vermoord. Wie er achter de moord zat, is nooit opgelost.