Verwarring rond afschaffing 80 liter-vuilniszakken in Brussel

In Brussel heerst er verwarring rond de afschaffing van de 80 liter-vuilniszak. Staatssecretaris Fadila Laanan, bevoegd voor Vuilnisophaling, was naar eigen zeggen niet op de hoogte van de beslissing van Brussel Net om de bewuste vuilniszakken niet meer te laten maken. De staatssecretaris vraagt nu die beslissing ongedaan te maken.
(Archieffoto)

Laanan kreeg in het Brusselse Parlement enkele vragen over de vuilniszakken van 80 liter die niet meer in de winkel liggen. De staatssecretaris herinnerde eraan dat er in het Brusselse gewest drie verschillende vuilniszakken zijn, 30, 60 en 80 liter. Voor al die zakken geldt een maximumgewicht van 15 kilogram, uit gezondheidsoverwegingen van de ophalers, die dagelijks zo'n 6 ton moeten heffen.

De staatssecretaris erkende dat ze via de pers en de lege rekken in de winkel vernam dat er geen zakken van 80 liter meer beschikbaar waren. Navraag bij Brussel Net leerde haar dat de dienst de zakken van 80 liter had geschrapt bij een nieuwe openbare aanbesteding. Dat is echter in tegenspraak met de reglementering, waarop de staatssecretaris Brussel Net heeft gevraagd om de zakken opnieuw te laten produceren.

Laanan wilde zich niet uitspreken over de vraag of de grootste vuilniszakken afgeschaft moeten worden of niet. De zakken zijn vaak te veel of verkeerd gevuld, of wegen te veel. Maar voor alle zakken geldt een maximumgewicht van 15 kilogram, zo merkte ze nog op. De vuilnisophalers kunnen te zware zakken steeds laten staan.

Over de toekomst van de zakken van 80 liter zal beslist worden bij de hervorming van het Netheidsplan.

Meest gelezen