Eerste reizigers checken in in de heropende vertrekhal van Brussels Airport

Op Brussels Airport checken deze namiddag de eerste passagiers in in de vertrekhal van de luchthaven, die gedeeltelijk opnieuw operationeel is na de aanslagen van 22 maart. Er zijn drie vluchten gepland via de vertrekhal. Vanaf morgen nemen 25 luchtvaartmaatschappijen er opnieuw hun intrek. "Brussels is back in business", zei premier Charles Michel (MR) tijdens een korte openingsceremonie.

De eerste vlucht met passagiers die in de vertrekhal incheckten, is er eentje van luchtvaartmaatschappij Jetairfly naar Palma de Mallorca, met een 160-tal passagiers aan boord. Die vertrekt normaal om 17 uur. Een kwartier later volgen twee vluchten van Brussels Airlines, naar Lissabon en Malaga.

In de gedeeltelijk heropende vertrekhal zijn 111 check-inbalies beschikbaar. De komende weken blijft ook de na de aanslagen opgerichte tijdelijke constructie (met nog eens 36 check-inbalies) operationeel. Brussels Airport kan zo de capaciteit opdrijven naar 80 procent.

Aan de passagiers wordt gevraagd om zich op voorhand te informeren over waar ze moeten inchecken. Of de wachtrijen nu korter zullen worden, is niet meteen duidelijk. De strenge veiligheidsmaatregelen blijven van kracht.

Het is de bedoeling om tegen het begin van de zomeruittocht opnieuw alle passagiers te kunnen ontvangen in de vertrekhal zelf. Delen van het gebouw zijn nu nog afgeschermd, omdat er nog herstellingen moeten worden uitgevoerd.

Michel: "Brussels is back in bussines"

"Brussels is back in bussines. Welcome to Brussels Airport." Dat was de boodschap van premier Charles Michel (MR). Hij zette tijdens een korte openingsceremonie vooral de weerbaarheid en de veerkracht van de luchthavengemeenschap, en bij uitbreiding van alle Belgen, centraal.

"We zijn zwaar getroffen, maar we zijn terug opgestaan. De vertrekhal is daar het sprekende bewijs van", aldus Michel. De vastberadenheid om het gebouw veertig dagen na de aanslagen opnieuw operationeel te krijgen, is volgens hem "het beste antwoord dat we kunnen geven aan terrorisme".

De premier kwam ook even terug op de aanslagen zelf van 22 maart. "32 mensen kwamen om, nog eens 340 mensen raakten gewond, duizenden die aanwezig waren liepen een zwaar trauma op, en voor iedereen betekenden ze een onmeetbare aanval op het land en op de democratie", klonk het. Maar de golf van solidariteit die op de "schandalige, laffe, monsterlijke en criminele daden" volgde, toonde aan "dat het land front vormt tegen barbarij".

"Nieuwe stap in heropbouw"

"Veertig dagen geleden was een duistere, donkere dag omdat het terrorisme had toegeslagen", zei Marc Descheemaecker, de voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport, in zijn toespraak. "De snelle hervatting van de activiteiten in de vertrekhal geeft blijk van onze wil, niet om recht te krabbelen na de aanslagen, maar om recht te springen, sterker dan ooit tevoren."

"De activiteiten heropstarten was een prioriteit vanaf de eerste dag na de aanslagen", voegde luchthaven-CEO Arnaud Feist toe. Dat gebeurde twaalf dagen na de aanslagen via een tijdelijke check-inconstructie. "Nu volgt een nieuwe stap in de heropbouw van Brussels Airport: vanaf vandaag kunnen we 80 procent van de capaciteit van vroeger verzekeren."

Feist hoopt in juni opnieuw op volle capaciteit te kunnen draaien, als de vertrekhal volledig hersteld is. Tot dan blijft de tijdelijke check-in ook operationeel. De luchthavenuitbater denkt ondertussen al na over "the terminal of the future", een moderniseringsoperatie voor de vertrekhal die binnen een jaar of twee zou plaatsvinden.

Meest gelezen