"Citizen Kane": een meesterwerk van 75

Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat "Citizen Kane" in première ging, het magnum opus van acteur en regisseur Orson Welles. Nog steeds beschouwen critici wereldwijd de film als één van de beste ooit, zo niet dé beste.

Rosebud, Xanadu, News On The March: het zijn termen die in het collectieve filmgeheugen voor altijd met "Citizen Kane" verbonden zullen zijn. Dat is zo sinds 1 mei 1941 toen de film van Orson Welles in New York in première ging.

"Citizen Kane" vertelt het verhaal van Charles Foster Kane, een krantenmagnaat gespeeld door Welles zelf. De film begint wanneer hij zijn laatste adem uitblaast en daarbij "Rosebud" fluistert. Een journalist trekt hierop op onderzoek uit in een poging te achterhalen wat het mysterieuze woord betekent. Wat volgt is een reconstructie van zijn leven dat tegelijk succesvol en tragisch was.

Welles won één Oscar voor "Citizen Kane", die voor beste originele scenario. Belangrijker is echter het belang van de film voor de filmgeschiedenis. "Citizen Kane" was ronduit revolutionair en dit zowel op gebied van verhaalstructuur, montage, fotografie en zelfs make-up. Zo experimenteerde Welles veelvuldig met zogenoemde deep-focus, met spectaculaire resultaten tot gevolg.

Nog steeds noemen critici wereldwijd "Citizen Kane" één van de beste, zo niet dé beste film ooit. In lijstjes met meesterwerken van de cinema duikt de film steevast in de hoogste regionen op. Hieronder kunt u enkele iconische scènes bekijken:

Meest gelezen