Na vijftien jaar nodigt de koning weer eens alle burgemeesters uit

© Photo News

Koning Filip herneemt de traditie waarbij de vorst de burgemeesters van het land naar Laken uitnodigt voor een receptie. Dinsdag om 15u.30 zijn ze verwacht. De koningin zal er ook zijn.

pom

“De burgemeesters hebben zeer enthousiast gereageerd op de oproep”, zegt Pierre-Emmanuel De Bauw, de woordvoerder van het Paleis. “We hebben alle 589 Belgische burgemeesters een uitnodiging gestuurd en dik 420 hebben aangegeven dat ze zullen komen. Dat is zeventig procent. Daar zijn we best tevreden mee. De burgemeesters komen evenveel uit Vlaanderen, Wallonië als Brussel. Geen enkele regio blinkt uit door afwezigheid.”

De koning die de burgemeesters uitnodigt, is een klassieker. “Niet dat de burgemeesters elk jaar langskomen. Maar toch één keer per legislatuur”, zegt Pierre-Emmanuel De Bauw. “De koning wil zo zijn appreciatie tonen voor het eerste niveau van de democratie: of de bewindvoerders die het dichtst bij de burgers staan. Het is ook een manier om al die burgemeesters eens “terug te vragen”. De koning bezoekt heel veel steden en gemeentes. Dan is het altijd de burgemeester die hem ontvangt. Nu is het omgekeerd.”

De laatste maal dat de burgemeester naar Laken zijn geïnviteerd, was in 2002. Toen was Albert nog koning. Waarom de burgemeesters-recepties zijn stilgevallen, is niet bekend. “Allicht speelde ook de moeilijke politieke situatie van een paar jaar geleden”, vermoedt De Bauw. Hij verwijst naar de periode toen ons land een lengterecord vestigde waarin we zonder regering zaten.

Dinsdag zijn de burgemeesters om 15u.30 verwacht in de orangerie van Laken, de grootste zaal van het paleis. De koning houdt een korte verwelkoming, waarna hij, de koningin, prinses Astrid en prins Laurent zich onder de burgemeesters mengen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen