© Leo Brouwers

Drie generaties fietsen rond Schotse eiland Arran: 100 km voor goed doel na revalidatie van zwaar ongeval

Morgenvroeg vertrekken Peter Vissers, zoon Jan en kleinzoon Mauro naar het Schotse eiland Arran. Op 29 juni rijden ze hier de zelfbedachte ‘Tour de Arran’ ten voordele van To Walk Again.

leo brouwers

De 38-jarige Jan Vissers uit Tongerlo is al jaar en dag geobsedeerd door whisky. Dat resulteerde ondertussen in een eigen whisky­shop in de drankencentrale van zijn ouders in Zammel. Jan is kind aan huis bij verschillende distillateurs in Schotland en werd in 2010 uitgeroepen tot ambassadeur voor België van het eiland ­Arran en van het gelijknamige ­whiskymerk.

Wild van whisky

“Vijf jaar geleden had ik een zwaar verkeersongeval”, vertelt Jan. “Ik revalideerde de afgelopen jaren als een bezetene maar ik moet leren leven met een linkerbeen dat verlamd is vanaf de knie en half verlamd vanuit de bekkenzone.” Sport was heel zijn leven al belangrijk voor Jan. Door zijn ongeval zijn er nu veel beperkingen. Tijdens de revalidatie leerde Jan To Walk Again kennen. “In die periode besliste ik om een uitdaging met mezelf aan te gaan. Omdat ik wild ben van whisky en van fietsen wil ik de kustweg rond het Schotse eilandje Arran, toch een goede 100 km, met de fiets afleggen. Mijn zoon Mauro (13) en mijn vader Peter (67) zullen me daarbij met nog negen Vlamingen en twee Britten vergezellen. Morgen vertrekken we en donderdag gaan we de uitdaging aan.”

Door de verlamming aan zijn linkerbeen kan Jan geen kracht zetten op de linkerpedaal en is het ook gevaarlijk rijden met klik­pedalen. Hij ging op zoek naar een alternatief en vond in Amerika een pedaal en schoen met een magnetisch veld. “Omdat ik geen kracht kan zetten met mijn linkerbeen heb ik andere spieren moeten leren aanspreken. Met de mensen van Kinéteam Tongerlo heb ik hier de voorbije maanden hard op getraind. Omdat we in Schotland geconfronteerd worden met 1.250 hoogtemeters moet ik tijdens beklimmingen genoeg kracht kunnen ontwikkelen met mijn rechterbeen om mijn pedaalslag rond te krijgen. Momenteel ben ik nog op zoek naar iets om de zadelpijn te verlichten.”

Jan en zijn vrouw Lieve hebben de fietstocht zelf uitgewerkt. Er werd contact opgenomen met de toeristische dienst van Arran en met de distilleerder van Arran waar de tocht vertrekt en aankomt. “De distillateur heeft speciaal voor dit initiatief een whisky gebotteld waar slechts 183 flessen van zullen verkocht worden. Die wordt bij ons in de shop te koop aangeboden. Vijf euro van elke fles wordt aan To Walk Again geschonken.”

Geïnteresseerden kunnen de drie sportievelingen sponsoren. Meer info vindt u via Facebook met de zoekterm ‘Le Tour de Arran’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER