Trump is al een klein beetje in ons land: Marine One geland op Melsbroek

© RR

© RR

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Amerikaanse president Donald Trump landt woensdagavond met zijn Air Force One op de luchthaven van Melsbroek. Om dat bezoek zo vlot mogelijk te laten verlopen, heeft hij duidelijk al enkele verkenners op pad gestuurd. Zo werd de Marine One - de helikopter van de president - al gespot boven ons luchtruim. Voor het bezoek van Trump laat de federale politie niets aan het toeval over. "Over de twee dagen gespreid worden zeker 4.500 manschappen ingeschakeld. Nooit eerder ­vertoond”, klonk het enkele dagen NSPV-vakbondsman Rudi Moerman.

jdb

De Marine One is veel meer dan een handig en snel vervoermiddel, het is een vliegend commandocentrum. Naast raketafweer en radar-verstorende apparatuur is het toestel beschermd tegen EMP (Elektromagnetische Puls). Laatstgenoemd is een schokgolf van elektromagnetische straling die quasi-alle elektronica verwoest. Zo’n EMP-blast is het gevolg van een nucleaire ontploffing. Nog aan boord: geëncrypteerde communicatiekanalen en videoconferentiesysteem.

Over het algemeen geniet de Marine One de voorkeur over een klassieke auto-konvooi, dit om veiligheidsreden en omdat het luchtruim beveiligen veelal logistiek eenvoudiger is dan konvooi op de weg. Ook vliegt de Marine One zelden alleen, vaak wordt deze vergezeld door vijf andere identieke toestellen die dienen als afleiding in geval van een aanval.Sinds de invoering van de Marine One, onder president Eisenhower, zijn geen incidenten genoteerd. In 2006 begaf de ontsteking van de motoren het. President Bush moest toen zijn reis noodgedwongen met de wagen voortzetten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen