IN BEELD. De nieuwe Mensapenvallei in de Antwerpse Zoo

De gloednieuwe Mensapenvallei van de Antwerpse Zoo is klaar. Vanaf 1 juli is de grote avontuurlijke speeltuin van de gorilla’s en chimpansees toegankelijk voor het grote publiek. Zo kan de bezoeker wandelen tussen zilverrug Matadi, zijn vrouwen en de andere mensapen.

BL

© ZOO Antwerpen

Minister van Toerisme en Dierenwelzijn Ben Weyts tekende present voor de opening. Hij droomde al luidop van een klein gorillaatje. “Binnenkort zit zilverrug Matadi hier op Tempation Island, want in het najaar komt er een nieuw vrouwtje en neemt de Zoo van Antwerpen weer actief deel aan het kweekprogramma.”

Maar in de zomer krijgen de dieren nog rustig de tijd om te wennen aan hun nieuw verblijf. “Amahoro blijft voorlopig in haar oude vertrouwde perk, maar Matadi en Mambele genieten duidelijk van het gras onder hun voeten en de wind door hun vacht”, weet coördinator dierenzorg Sarah Lafaut. Het bezoekerspad slingert tussen de twee grote verblijven, dat van de gorilla’s en dat van de chimpansees. De klimstructuren dagen het speelse karakter van de mensapen uit. Terrassen tot drie meter hoog bieden uitzicht over de vallei. Een rotswand zorgt voor schaduw op warme dagen, net als de dikke plataan die boven het verblijf uitsteekt.

Dit nieuwe buitenverblijf van de mensapen strekt zich uit over 2.000 vierkante meter, ongeveer zo groot als vier tennisvelden, en is overspannen door stalen netten. “Onze ploegen van verzorgers, technici en hoveniers hebben hier echt alles gegeven”, prijst Peter Van den Eijnde, operationeel directeur. “De verzorgers tekenden mee aan dit bijzondere ontwerp. We hebben hier met het hele team onze schouders onder gezet.”

© ZOO Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER