Dit is alweer een episode in het verhaal van versnipperde bevoegdheden

Hoe vaak hebben we in dit land nu al vastgesteld dat twee of meer ministers bevoegd maken voor eenzelfde zaak niet tot efficiënt bestuur leidt? Nu zijn we weer op zo’n inefficiëntie gestoten. Deze week is gebleken dat 21 veroordeelde Syriëstrijders in de gevangenis nog altijd een uitkering krijgen omdat er geen gegevens worden uitgewisseld tussen verschillende diensten. Die 21 zouden dus wel eens het topje van de ijsberg kunnen zijn.

Kris Vanmarsenille

Herinner u onze vier milieuministers die er niet in slaagden om voor de top in Parijs een Belgisch milieuplan rond te krijgen. Herinner u de vraag van Bart De Wever naar wat de federale minister van Buitenlandse Handel nu eigenlijk uitvoert. En denk aan uw energierekening die door verschillende ministers met verschillende bevoegdheden zonder overleg fiks werd verhoogd.

Dit is een volgende episode in het verhaal van versnipperde bevoegdheden. Mensen met een uitkering die in de gevangenis terechtkomen, moeten er zelf voor zorgen dat die uitkering wordt stopgezet. De Kruispuntbank, waarin de gegevens over werkloosheid worden opgenomen, is immers niet toegankelijk voor de diensten van Justitie. Het is de RVA, die valt onder de bevoegdheid van federaal minister van Werk Kris Peeters, die de uitkeringen uitbetaalt.

Ook die dienst kan niet automatisch weten wie van zijn klanten in de gevangenis zit. En intussen zoekt de VDAB, bevoegdheid van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters, naar nieuwe banen voor mensen die in de cel zitten en dus zeker niet aan het werk zullen gaan. Maar de VDAB weet óók niet dat die mensen niet meer beschikbaar zijn.

De procureur van Halle heeft het probleem aangekaart. De betrokken ministers blijken wel degelijk op de hoogte, maar de koppeling van de gegevensbanken kan ten vroegste begin volgend jaar gebeuren. Toch moet dit probleem al vele jaren bekend zijn. Er waren heus al gevangenen voor er Syriëstrijders waren. Was een correcte koppeling van gegevens nu echt niet vroeger mogelijk? Als er van de 104 opgesloten Syriëstrijders 21 stempelgeld krijgen, hoeveel gewone gedetineerden krijgen dat dan ook? Volgens de RVA is het probleem “ernstig maar eerder beperkt”, al moeten de verantwoordelijken van de dienst toegeven dat er totaal geen cijfers beschikbaar zijn.

We kunnen dus alleen maar hopen dat het allemaal meevalt. Maar je kunt geen land besturen met hoop alleen. Deze zaak wijst weer eens op een versnipperd en inefficiënt beleid dat nodeloos veel geld kost en dat de burger almaar minder vertrouwen in de toekomst geeft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER