Alles wat u moet weten over de Brabantse Pijl

De Brabantse Pijl is de laatste van zes wedstrijden die deel uitmaakt van de Flanders Classics. De westrijd vormt vooral de brug tussen de Vlaamse klassiekers en het Waalse luik. Het parcours bleef zo goed als ongewijzigd maar de organisatie moet wel Peter Sagan, de winnaar van vorig jaar, missen.

Michael Oosterlinck

Wielrennen op Sportwereld.be

Start in Leuven, finish in Overijse

Nadat jarenlang Alsemberg de aankomstplaats was van de Brabantse Pijl, is de finishlijn sinds 2010 verlegd naar Overijse. De start wordt om 12u30 gegeven in Leuven, de finish volgt 203,1 kilometer later omstreeks 17u30 op de Brusselsesteenweg in Overijse.Volg hier de koers van start tot finish!

Parcours: 26 pittige hellingen

Aan het parcours heeft de organisatie, onder leiding van Pascal Demol, voor de 54e editie nauwelijks iets gewijzigd met vorig jaar.

Na de start op de Grote Markt in Leuven zetten de renners koers richting Braîne-le-Château, waar de eerste van in totaal 26 hellingen op het programma staat. Daarna gaat het richting Alsemberg, de vroegere finishplaats van de Brabantse Pijl, de Bruineput en Krabosstraat. Na een doortocht in Waals-Brabant, waar onder meer de Rue de Nivelles en de Chaussée de Bruxelles wachten, keert het peloton terug naar Vlaams-Brabant. Daar volgen de drie plaatselijke ronden van elk 23,4 kilometer. Daarin moeten de renners telkens de beklimmingen van de Hagaard, Hertstraat, Holstheide, IJskelderlaan en de Schavei zien te overwinnen. 'Een pittig parcours', belooft de organisatie.

Bekijk hier een gedetailleerde kaart van het parcours.

Aanloop naar Ardense klassiekers

De Brabantse Pijl werd jarenlang verreden op de zondag voor de Ronde van Vlaanderen, in het eerste weekend van de Vlaamse Wielerweek, maar verhuisde in 2010 naar de woensdag voor de Amstel Gold Race, waarmee het de Ardense klassiekers inluidt. Sinds dat jaar maakt de koers ook deel uit van Flanders Classics en die verlegde de finish van Alsemberg naar Overijse.

Door deze kalender- en parcourswijziging komt er een ander type renner aan de start dan de voorbije weken. De Flandriens leggen er (even) de riem af en nu is het de beurt aan een ander type renner: de klimmer of de puncher. Bekijk hier de toprenners die vanaf nu aan zet zijn, al komen nog lang niet alle Ardense toppers in Leuven aan de start. Aangezien de 'Strijd met karakter' (zoals de organisatoren deze koers als koosnaampje vanaf dit jaar meegeven) geen WorldTour-wedstrijd is, wachten de meeste grote namen immers nog tot zondag om te koersen.Bekijk hier onze 10 favorieten.Deelnemers: Sagan past, Gilbert bevestigt

Vorig jaar ging de zege op een gelijkaardig parcours naar Peter Sagan, die toen Philippe Gilbert klopte in de sprint. De Slovaak zal zijn titel dit jaar echter niet verdedigen. Hij zette alles op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix en past voor deze Brabantse klassieker. Gilbert is de laatste Belgische winnaar in Overijse en bevestigde vorige maand wél zijn deelname, hij zal voor het eerst dit jaar op Belgische bodem te zien zijn.Andere grote namen aan de start zijn onder meer Jürgen Van den Broeck, Wouter Poels, Simon Gerrans, Johnny Hoogerland, Davide Rebellin, Romain Zingle en Bjorn Leukemans.Bekijk hier de volledige deelnemerslijst.

Erelijst: twee Belgen op tien jaar

Met Sébastien Rosseler in 2010 en Philippe Gilbert in 2011 wonnen de voorbij tien jaar slechts twee Belgen de Brabantse Pijl. Daarbuiten waren het de laatste jaren vooral Franse en Spaanse renners die de semiklassieker op hun naam schreven. De Slovaak Sagan en de Fransman Voeckler waren de twee laatste laureaten.Onze landgenoot Edwig Van Hooydonck is met vier overwinningen recordhouder, gevolgd door Johan Capiot, Johan Museeuw en Oscar Freire met elk drie stuks. Met 35 overwinningen leidt België wel riant in het landenklassement wat het aantal overwinningen betreft. Nederland is daarin tweede met zes overwinningen.Bekijk hier de winnaars van de afgelopen 10 jaar.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen