Keisse trekt met Cavendish als favoriet naar finale

© Photopress

Iljo Keisse is met zijn maat Mark Cavendish opnieuw dé favoriet voor de eindwinst van de Gentse Zesdaagse, die vandaag zijn apotheose krijgt. De Gentenaar toonde zich zaterdag alleszins superieur in de lange ploegkoers.

PAUL DE KEYSER

Zesdaagsen geven hun geheimen pas prijs met de streep om de figuurlijke hoek. Dat zal nu niet anders zijn. Keisse-Cavendish of De Ketele-De Buyst? Dat is het duel waarnaar deze namiddag uitgekeken wordt in het Gentse Kuipke. Met Lampater-Dillier en Rasmussen-Hester als potentiële buitenlandse spelbrekers. ‘Als de favorieten een beetje naar mekaar kijken... Ik zou nog wel eens durven aanvallen’, grijnsde Leif Lampater, vorig jaar eindwinnaar met Jasper De Buyst. Niemand echter die gelooft dat zij daadwerkelijk stokken in de wielen kunnen steken.

Sedert Iljo Keisse opgekikkerd is geraakt na een wat moeizame aanhef en hij zijn soepele pistetred heeft teruggevonden gaat het hoe dan ook hard tegen onzacht op het Gentse hout. Zaterdag liet dat echter heel even op zich wachten, ondanks de aanwezigheid van Peta Todd - mevrouw Cavendish - en de kinderen Finnbar en Delilah op de eerste rij van de tribune. Het was niet meer dan uitstel uiteraard. Bij de start van de ploegafvalling nestelden de kemphanen zich alleszins meteen in de spits. Dat bleef zo tot de finale sprint, waarin Kenny De Ketele het met centimeters haalde voor Iljo Keisse. Man-tegen-man tot de laatste zucht?

Ondertussen deed het duo De Ketele-De Buyst er goed aan om een beetje veiligheid in te bouwen. Weliswaar verzamelden ze een behoorlijke puntenvoorsprong, maar vlak voor de lange ploegkoers van zaterdagavond stonden Keisse-Cavendish wel op het punt om nog eens de kaap van de 100 punten te ronden en dus een nieuwe bonusronde op zak te steken.

Net als vrijdag was het echter Iljo Keisse die het initiatief naar zich toe haalde, waardoor de gedoodverfde uitdagers de handen vol hadden om de dreigende averij keer op keer af te wenden. Laat staan dus om zelf weg te lopen. De vlam werd er even uit genomen na een val van Muntaner en Brisse - die voorlopig uit de wedstrijd verdwenen - waarna ook Cavendish op zijn eentje onderuit gleed maar daar zowaar om kon lachen. Terwijl in de tribune zijn Peta verschrikt overeind rees.

Keisse bande de schrik op zijn manier: door twee keer na mekaar rond het pak te rijden, en daarbij zijn maat zelfs een aflossingsbeurt over te laten slaan. Zonder De Ketele en De Buyst in de luren te kunnen leggen weliswaar. Het blééf genadeloos knokken onder regie van een superieure Keisse. Toch moest die wachten tot een ultieme demarrage om de oververdiende overwinning binnen te halen. Cav’ plukte Delilah even uit de tribune voor de foto, glunderde kamerbreed onder het donderende applaus en schonk zijn bloemen uiteraard aan Peta...

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen