10 procent minder fruitsap gedronken uit schrik voor suikers

© shutterstock

© dvt

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Een boterham en een glaasje fruitsap: ­jarenlang was dat hét voorbeeld van een goed ontbijt. Maar sinds de mythe van het ‘gezonde’ fruitsap doorprikt is, is de consumptie wereldwijd aan het dalen. Ook in ons land. De grote winnaars? Water, en dan vooral water met een smaakje.

Kristof Simoens

Fruitsap lijkt passé. Op een nochtans groeiende markt van niet-alcoholische dranken is fruitsap zelfs de enige categorie die erop achteruit gaat. “De belangrijkste verklaring daarvoor is de negatieve berichtgeving rond suiker”, zegt David Marquenie, secretaris-generaal van de Sectorvereniging van de Belgische Water- en Frisdrankindustrie VIWF. “Suiker is de laatste jaren almaar meer in een ongezond daglicht komen te staan, waardoor consumenten minderen of afhaken. Dat effect wordt nog versterkt door het feit dat almaar minder mensen nog ontbijten. En laat dat nu net een van dé natuurlijke momenten zijn om een fruitsapje te drinken.”

Blije voedingsdeskundigen

Dat fruitsap eindelijk op zijn retour is, klinkt voedingsdeskundigen als muziek in de oren. “Fruitsap heeft veel te lang ten onrechte mee gesurft op het positieve imago dat fruit – terecht – heeft”, zegt Kris Gillis, ondervoorzitster van de Vlaamse diëtisten. Loes Neve van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) denkt er ook zo over: “Fruitsap houdt eigenlijk enkel het minst positieve van het fruit over, zoals suiker en fructose. Terwijl de vezels, vitamines en mineralen er bij inschieten. Om van nectar, waar extra suiker aan wordt toegevoegd, nog te zwijgen.”

Al vindt David Marquenie dat wat kort door de bocht, zeker als je rekening houdt met de consumptie: “Als we naar de cijfers voor 2015 kijken, zien we dat de gemiddelde consumptie van vruchtensap en nectars per Belg 17,8 liter per jaar bedroeg. Dat komt overeen met twee glazen van 150 milliliter per week of ongeveer 20 kcal per dag. Kwestie van de plaats van fruitsap in het huidige dieet tot zijn ware proporties te herleiden.” Al kan ook hij niet ontkennen dat het Nederlandse Voedingscentrum begin dit jaar de verse sappen zelfs uit de ‘Schijf van Vijf’ (met richtlijnen rond gezonde voeding) heeft geschrapt.

Wat we dan wél drinken? Flessenwater – met of zonder prik – net als de nieuwe categorie van water met een fruitsmaakje. Dat is de snelste groeier. “Water heeft een gezond imago, maar is voor sommige consumenten letterlijk wat platjes. Bij die mensen vallen gearomatiseerde waters in de smaak. En de drankenproducenten zetten daar volop op in”, zegt Loes Neve van VIGeZ. Bij de Belgische drankenproducent Spa is het volume ‘water met een smaakje’ in drie jaar tijd verdubbeld naar 10 miljoen liter en is het gamma al goed voor 30 procent van de totale verkoop.

Suiker in gearomatiseerd water

Al wil dat niet zeggen dat alle experten meteen laaiend enthousiast zijn. “Mensen hebben behoefte aan variatie, je kan niet verwachten dat ze voortaan enkel plat of bruisend water drinken”, zegt Loes Neve.

Maar diëtist Kris Gillis is kritischer: “Ik ben er geen voorstander van, want dat gearomatiseerde water bevat ook een kleine dosis fructose, suiker of zoetmiddel. Als je dan toch geen puur water wil drinken, kan je het beter zelf op smaak brengen met een muntblaadje of een partje citroen of pompelmoes. Puur natuur.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer