Direct naar artikelinhoud

Iraanse president doet handreiking naar Westen

Volgens de Iraanse president Hassan Rohani heeft Iran bewezen geen vijandige bedoelingen te hebben tegen welk land ook, inclusief de Verenigde staten. Dat heeft hij vandaag in een toespraak op Nationale Legerdag gezegd.

De Iraanse president Hassan Rohani.

Rohani refereerde aan de gesprekken die Iran momenteel voert met de internationale gemeenschap. 'Tijdens het overleg hebben we de wereld verteld dat we geen oorlog willen, maar logica en gesprekken', aldus Rohani.

De president noemde Israël niet bij naam, maar zei wel dat Iran 'geen enkel land zal binnenvallen'. Wel zal Teheran bij een invasie van een ander land weerstand bieden, aldus Rohani. Het staatshoofd zei ten slotte naar betere banden met zijn buurlanden te streven.

'Het kankergezwel Israël'
De opmerkingen staan in schril contrast met Rohani's voorganger, Mahmoud Ahmadinejad. Laatstgenoemde kwam regelmatig in het nieuws met zijn omstreden uitspraken over de Holocaust, de aanslagen van 11 september en dreigementen om 'het kankergezwel' Israël van de kaart te vegen.

Rohani kiest sinds zijn aantreden vorig jaar voor een meer constructieve benadering. Hij heeft zijn volk beloofd het dispuut met de internationale gemeenschap over Irans nucleaire programma op te lossen. Ook zegt de president zich in te spannen om de sancties tegen Iran te laten opheffen.

Mahmoud Ahmadinejad.