© AFP

Rousseff en Lula sturen kat naar openingsceremonie Spelen

De geschorste Braziliaanse presidente Dilma Rousseff zal de openingsceremonie van de Olympische Spelen op 5 augustus in Maracana niet bijwonen. Rousseff zou misnoegd zijn dat ze niet op de eretribune mag plaatsnemen. Ook haar voorganger Luiz Inácio Lula da Silva komt niet.

rvs

De Spelen worden volgende vrijdag geopend door interimpresident Michel Temer, die Rousseff over een maand officieel kan opvolgen, als de afzettingsprocedure tegen haar voltooid wordt. In een interview met Radio France Internationale verklaarde Rousseff maandag al dat ze niet van plan is ‘tweede viool’ te spelen op de Spelen.

Een woordvoerder van Temer, Rousseffs voormalige vicepresident, liet nu weten dat Roussef welkom is op de openingsceremonie, maar dat ze niet naast Temer zal zitten op de VIP-tribune. ‘Ze zal in de tribunes onder hem zitten.’

Nu lijkt Rousseff dus de eer aan zichzelf te houden. ‘Ze zal niet gaan’, verklaarde een bron in haar entourage. Hetzelfde geluid was te horen bij José Chrispiniano, de woordvoerder van het Lula Instituut. ‘Lula zal niet komen.’ Rousseff en leermeester Lula zorgden er mee voor dat de Spelen toebedeeld werden aan Rio.

Verdacht van fraude

Rousseff is sinds 12 mei geschorst in afwachting van een vonnis rond de vermoedelijke fraude met overheidsgelden in 2014, toen ze opnieuw verkozen werd als president, en begin 2015. De finale stemming rond de afzetting vindt plaats tussen 25 en 27 augustus.

Ook Luiz Inacio Lula da Silva, president van 2003 tot 2010, wordt ervan verdacht geprofiteerd te hebben van een corruptienetwerk, rond het staatsoliebedrijf Petrobras.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER