Direct naar artikelinhoud
NMBS

Regering-Michel investeert 1 miljard extra in NMBS

Station Antwerpen.

De regering-Michel heeft grote plannen voor de NMBS. Na de zomer pompt ze, boven op de jaarlijkse dotatie van 2,9 miljard euro, nog 1 miljard euro extra in de spoorwegmaatschappij. Die extra investering is vooral bedoeld om het Brusselse voorstadsnet af te ronden en de goederenlijnen rond Antwerpen te verbeteren.

Experts van het Planbureau gaven afgelopen zaterdag een ontnuchterende presentatie over de economische staat van het land. Uit hun rapport blijkt dat de effectiviteit van de Belgische instellingen serieus omhoog moet, ook die van de NMBS. De snelste manier om dat te realiseren, is om grootschalige investeringen te doen in de infrastructuur van die bedrijven.

Dat is dan ook precies wat de regering van plan is. 1 miljard euro krijgt het Belgische spoor volgend jaar extra: 600 miljoen voor Vlaanderen, 400 miljoen voor Wallonië. Waar dat geld precies naartoe gaat? Vooral naar de afwerking van het voorstadsnet rond Brussel en naar de renovatie van de goederenlijnen rond Antwerpen. Maar ook meer algemene zaken - zoals de verhoging van perrons – komen aan bod. “We zoeken investeringen met een snelle impact, waarvan de reiziger ze meteen kan voelen”, zegt minister van Mobiliteit François Bellot (MR).

Met het nieuwe plan krijgt de NMBS krijgt de toestemming om haar schuldenberg, die al 3,2 miljard euro bedraagt, met een miljard euro te laten oplopen. 

1 miljard euro schulden maken, mag dat wel van Europa? Lees meer over het investeringsplan in onze krant of in de pluszone van deze website.