Direct naar artikelinhoud
Interview

"Meer campagne tégen Trump dan voor Hillary"

Democratisch kiezers zwaaien met vlaggen en afbeeldingen van Hillary Clinton tijdens de speech van haar man Bill op de Democratische Conventie in Philadelphia, Pennsylvania gisteren.

In een vorig leven was hij politiek actief bij Agalev. Vandaag is Thierry Wernaers gehuwd met een Amerikaanse en is hij een van de vijfduizend afgevaardigden op de Democratische conventie.

Uw conventie lijkt erg verdeeld te zijn?
"Het ziet er erger uit dan het is. Hillary is zeker van de nominatie. Als pledged delegate voor North Carolina stem ik straks verplicht voor haar, omdat ze de voorverkiezing won bij enkele tienduizenden kiezers die ik hier vertegenwoordig. Maar ook bij de afgevaardigden die hun stem nog kunnen wijzigen, verzekerde ze zich van een meerderheid.

"Ik sprak net met een collega die Bernie Sanders-kiezers vertegenwoordigt en hij zegt dat ook zij haar zullen steunen. Hij stelt dat de tegenwerking komt van een minderheid van Sanders-kiezers, uit staten zoals Californië en Washington. Hij meent dat ze schade berokkenen, ook aan alles waar Bernie voor staat. Dankzij hem hebben de Democraten het meest progressieve programma ooit. Met Hillary zou dat tenminste gedeeltelijk worden gerealiseerd. Met Trump helemaal niet."

Belg Thierry Wernaers (45) is afgevaardigde op conventie Democraten

Hoe weegt het nieuwe e-mailschandaal op de Conventie?
"Het is gelukkig nog erg lang tot verkiezingsdag, want het speelt op dit moment in Hillary's nadeel. We moeten ons wel afvragen wie er voordeel uit haalt dat het is uitgelekt twee dagen voor de conventie begon... De vraag is dan of je daarin meespeelt of niet."

Bent u zelf Hillary- supporter van het eerste uur?
"Ik heb in de vorige presidentscampagnes vooral veel gewerkt voor Obama, en zou daar nu nog voor tekenen, maar dat gaat helaas niet meer. Persoonlijk voer ik vandaag meer campagne tégen Trump dan voor Hillary. Deze verkiezing gaat voor mij niet zozeer over haar, maar over het verslaan van Trump. Wat we van hem te horen krijgen, heb ik nog nooit meegemaakt in de zestien jaar dat ik in de VS woon. Hij is een gevaar voor de VS, Europa en de wereld. Daar mogen we niet om lachen."

'Ik heb in de vorige presidentscampagnes vooral veel gewerkt voor Obama, en zou daar nu nog voor tekenen'

Wat trok u aan in Obama dat u niet vindt in Hillary?
"Zijn buitenlandse politiek. Hillary vind ik meer een havik dan Obama, die vredelievender is en minder snel militairen zal inzetten. Obama was ook een fris, jong, gezicht. Hillary is dan wel weer een oude rot in het vak."

Hoe zult u voor haar campagne voeren?
"Ik specialiseer me nu in het Get Out to Vote-veldwerk: kiezers die Hillary zeggen te steunen met telefoontjes of huisbezoeken aansporen om in november echt te gaan stemmen - want in tegenstelling tot in België is hier geen kiesplicht."

Hillary Clinton schreef geschiedenis door als eerste vrouwelijk kandidaat kans te maken op het presidentschap.

Hoe bent u conventie-afgevaardigde geworden?
"Ik werd in North Carolina aangeduid boven enkele andere kandidaten tijdens interne verkiezingen in de Democratische partij, waarvoor ik me inzet sinds 2004 - toen als antwoord op de eerste ambtstermijn van Bush. Daarna moest ik 2.000 dollar inzamelen om naar hier te komen.

"Nu loont het, want dit is voluit genieten. Wel zwaar ook: we zijn in de weer van zeven uur 's ochtends tot middernacht. Gelukkig is er de luxe dat mijn vrouw een goedbetaalde job heeft, waardoor ik de tijd heb om dit te doen."

Ambieert u zelf een verkozen mandaat in de VS?
"Nu hou ik er vooral van achter de schermen te werken. Maar zeg nooit nooit." (lacht)