Medeplichtige van Abdeslam overgeleverd aan Frankrijk

Hamza Attou, één van de verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, is aan Frankrijk overgeleverd. Dat meldt het federaal parket. Attou ging samen met een vriend Salah Abdeslam ophalen in Parijs, na de aanslagen van 13 november.

De 22-jarige Hamza Attou werd opgepakt op zaterdag 14 november, samen met Mohamed Amri (27). Volgens hun advocaten werden de twee mannen in de nacht van 13 op 14 november opgebeld door Salah Abdeslam, die zich op dat moment in Parijs bevond en hen vroeg hem te komen halen. De twee reden naar Parijs en reden vervolgens terug naar Brussel met Abdeslam aan boord. Op de terugweg werden ze tot driemaal toe gecontroleerd door de Franse politie, maar ze werden niet tegengehouden.

Hamza Attou werd door de onderzoeksrechter in België in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en voor 131 moorden in een terroristische context. Het Franse gerecht vaardigde eind april Europese aanhoudingsbevelen uit tegen de man. Daaruit bleek dat Frankrijk Attou enkel verdenkt van heling van misdadigers en niet van terroristische moorden.

Attou verzette zich tegen zijn overlevering maar de raadkamer zette daarvoor toch het licht op groen, op voorwaarde dat Attou in Frankrijk enkel zou vervolgd worden voor de misdrijven die in het Europese aanhoudingsbevel vermeld waren.

Attou riskeert zes jaar cel voor heling van misdadigers. Bij een eventuele veroordeling zal hij zijn straf wel in ons land moeten uitzitten.

Meest gelezen