Parlementaire onderzoekscommissie over Optima komt er

Er komt een parlementaire onderzoekscommissie naar de failliete Optima Bank. Van meerderheid en oppositie was CD&V de enige partij die nog een afwachtende houding aannam, maar recente ontwikkelingen in de zaak Optima doen nu ook CD&V instemmen met een onderzoekscommissie.

SP.A-Kamerlid Peter Vanvelthoven diende al een voorstel in om een onderzoekscommissie op te richten rond de werking van de financiële toezichthouders en de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI). N-VA steunde meteen het voorstel, maar meende dat die opdracht slechts het "minimum minimorum" mag zijn. Ook Open VLD vindt dat het takenpakket best wat breder mag gaan.

CD&V kantte zich niet expliciet tegen een onderzoekscommissie, maar de partij opperde wel om eerst de toezichthouders in de Kamer te horen. Nu er nieuwe elementen zijn opgedoken in het dossier, zoals het feit dat een ambtenaar van de BBI mogelijk zaken heeft verzwegen in de Kamercommissie, schaart CD&V zich dus ook achter de oprichting van zo'n commissie.

Volgens CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten is er geen sprake van een koerswijziging. "Wij zijn altijd voor openheid en transparantie geweest", zegt Verherstraeten. "Dat hebben we overigens laten zien door onmiddellijk de toezichthouders en het BBI te horen. Maar als je wordt geconfronteerd met mensen die bepaalde zaken verzwijgen, of wanneer er nieuwe elementen en onfrisse praktijken naar boven komen, dan denk ik dat het noodzakelijk is om een onderzoekscommissie versneld op te starten." Ook voor de christendemocraten moet de opdracht van de commissie breder gaan dan wat SP.A voorlegt.

Meest gelezen