Direct naar artikelinhoud

Bedrijf uit Asse en bestuursleden veroordeeld voor fraude met groenestroomcertificaten

Bedrijf uit Asse en bestuursleden veroordeeld voor fraude met groenestroomcertificaten

Het bedrijf Electrogroep De Becker uit Asse is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een boete van 75.000 euro, waarvan 25.000 euro met uitstel, omdat het jarenlang had gefraudeerd met groenestroomcertificaten. Het bedrijf kreeg voor 4,2 miljoen euro aan subsidies omdat het zogezegd palmolie gebruikte om groene stroom op te wekken, terwijl er in werkelijkheid vervuilde/aangelengde stoffen met diesel, stookolie, frietvet werden verbrand. Ook de weduwe van de zaakvoerder en vijf bestuursleden werden veroordeeld.

Electrogroep De Becker probeerde in maart 2004 al groene subsidies te krijgen voor de verbranding van gas door het "vergassen van voertuigbanden", maar de VREG zag dat niet als "hernieuwbare energie uit biomassa". In december 2014 De Becker dan opnieuw subsidies, ditmaal voor het verbranden van palmolie in drie gespecialiseerde verbrandingsmotoren. Het dossier werd goedgekeurd en Electrogroep De Becker kreeg over zes jaar tijd een totaal bedrag van 4,2 miljoen euro aan groene subsidies.

Zes jaar later bleek echter dat er geen palmolie werd verbrand, maar vervuilde/aangelengde stoffen met diesel, stookolie, frietvet en dergelijke meer. De Vlaamse groenestroomcertificaten waren ook verkregen op basis van valse facturen, brieven en officiële verklaringen.

Kort nadat de VREG in 2011 een klacht bij het gerecht had ingediend, verongelukte de topman van het bedrijf. Zijn weduwe die beweerde niets af te weten van de praktijken, is nu veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden waarvan de helft met uitstel. Vijf bestuurders kregen celstraffen van 3 en 6 maanden met uitstel, maar effectieve boetes van elk 8.250 euro. Het bedrijf, dat inmiddels in vereffening is, kreeg een boete van 75.000 euro, waarvan 25.000 euro met uitstel.