Direct naar artikelinhoud
Brexit

"Ik probeerde mijn wanhoop tijdens de speech van Farage te verbergen"

De beelden van de speech van UKIP-leider Nigel Farage in het Europees Parlement gingen de wereld rond. De voortrekker van de Brexit kreeg na 'zijn' overwinning natuurlijk veel aandacht, maar de social media waren al snel nóg meer geïnteresseerd in de lichaamstaal van de Litouwse eurocommissaris op de achtergrond. De 64-jarige Vytenis Andriukaitis sloeg zijn rechterhand voor het gezicht - omgedoopt tot Farage facepalm - en toonde zo duidelijk zijn wanhoop. Op zijn blog legt hij uit waarom.

We konden niet naast de ostentatieve reactie van Andriukaitis op de speech van Farage kijken, zo beseft de eurocommissaris voor Gezondheid ook zelf. Farage verweet zijn collega's in het parlement onder meer dat zij nog nooit een degelijke job hadden uitgeoefend in hun leven. De Brit vergat daarbij toch even dat, bijvoorbeeld, Vytenis Andriukaitis vóór zijn politieke carrière zes jaar lang hartchirurg was en deelnam aan de allereerste harttransplantatie in Litouwen. Maar toen Farage de EU ervoor waarschuwde dat de gevolgen van een onverstandige handelsdeal met het VK veel erger zouden zijn voor Europa dan voor zijn eigen land, werd het Andriukaitis pas echt te veel. Zijn lichamelijke reactie sprak boekdelen.

Britse humor

"Ik heb genoten van de vele commentaren en bevestig hierbij dat ik de Britse humor wel kan smaken", schrijft Andriukaitis op zijn blog. "Maar ik vind het ook belangrijk om ernstiger in te gaan op de gevoelens die mij overvielen in het parlement."

"Ik stond en sta nog altijd aan de kant van het hele Britse volk. Ik steun al wie stemde tegen de financiële speculatie - blootgelegd in de Panamapapers - en ook al wie stemde tegen de werkloosheid en tegen een verlaging van de levensstandaard. Maar spijtig genoeg werden heel wat stemmen beïnvloed door leugens van een deel van het leave-kamp."

Andriukaitis heeft het over "giftige onwaarheden", zoals de felbesproken belofte van het leave-kamp om de uitgespaarde Britse EU-miljoenen - 350 miljoen pond per week - naar de gezondheidszorg te laten vloeien. "Dat bleken leugens."

Twitter bericht wordt geladen...

Twee symbolen

De Litouwer draagt naar eigen zeggen twee symbolische gebeurtenissen naar aanleiding van het Britse EU-referendum in zijn hart: de moord op Labour-politica Jo Cox en het ontslag van eurocommissaris Jonathan Hill. "Jo Cox werd vermoord omdat sommigen haat, chauvinisme en fobieën aanwakkerden. Dat zijn brutale krachten die onze democratieën besmetten en de veiligheid en de waarden die we in Europa zo koesteren verwoesten."

Over Jonathan Hill die zelf opstapte na het brexitreferendum zegt Andriukaitis: "Dit is een voorbeeld van morele zelfbeschikking. Verantwoordelijkheid nemen en de gevolgen dragen. Een schril contrast met de daden van anderen die de politieke hypocrisie verpersoonlijken."

Twitter bericht wordt geladen...

Nieuwe toekomst

Tot slot wijst Andriukaitis erop dat heel wat mensen een andere toekomst wensen. Dat leidt hij af uit het stemgedrag in Noord-Ierland, Schotland en Londen, waar de grote meerderheid koos om in de EU te blijven. "Groot-Brittannië is aan het veranderen. De Europese Unie is ook aan het veranderen. In mijn ogen ligt de toekomst ervan in sociale rechtvaardigheid en veiligheid. Zo moeten we vooruit. En alleen samen kunnen we dit bereiken. Met de Europese lidstaten, met het Europese Parlement, en met een besluitvaardige Europese raad, die de kakofonie en het constante bashen van Brussel moet vermijden."