Dag 1 op Werchter: lange files, veel zand en regen

De lange files overschaduwen het begin van de eerste dag op Werchter. Veel festivalgangers die met de auto zijn afgezakt, zijn lang onderweg geweest. Met het openbaar vervoer waren er veel minder problemen. De weide zelf is in een grote zandbak omgetoverd om drassigheid te voorkomen, maar eens de eerste regen uit de hemel valt, blijkt dat ook het zand snel verzadigd is. Welkom op Rock Wechter: dag 1.

De regio rond Werchter heeft de afgelopen weken heel veel regen moeten slikken. Verschillende weides die normaal gesproken als parkeerterrein worden gebruikt, staan daardoor blank. Enkel wie op de camping in Werchter logeert, was nog toegelaten op de parkings in en rond het Vlaams-Brabantse dorp. Ondanks uitdrukkelijke waarschuwingen van de politie om niet meer met de auto te komen, stonden er erg lange files.

"Wij zijn rond 7 uur vanmorgen vertrokken in Antwerpen en zijn verschillende uren onderweg geweest", zegt festivalganger Daan. "Toen we de waarschuwingen van de politie hoorden op de radio, waren we er al bijna en stonden we al superlang aan te schuiven. We zagen het niet meer zitten om dan nog naar de Brabanthal te rijden." Een bedenking die bij wel meer festivalgangers op te merken valt: wie bij de waarschuwingen van de politie al lang stond aan te schuiven, had niet veel zin om nog terug te keren.

Wie voor het openbaar vervoer had gekozen, had meer geluk. "We hebben eigenlijk geen problemen gehad. Alles ging vrij vlot", zeggen Kaat en Bas uit Schaarbeek die met de trein zijn gekomen. "Wel een beetje ironisch dat er door de ondergelopen parkeerweides in Werchter nu een pendelbus vanop de Heizel naar hier rijdt. Hadden we dat op voorhand geweten, we hadden de bus naar huis kunnen nemen vanavond."

Er is onder festivalgangers veel verwarring waar er nog kampeerplaatsen zijn. Rond 18 uur meldt de organisatie dat er nog kampeerplaatsen zijn op camping A1 en A6 voor reguliere campingtickets. Ook op hoofdcamping The Hive is nog plaats voor mensen met een ticket voor The Hive-camping.

Na de reis richting Werchter volgt er een nieuwe rij: eerst die voor de bandjes en daarna die om het terrein zelf op te geraken. Na de aanslagen van 22/3 zijn de veiligheidsmaatregelen scherper dan vroeger, maar dat heeft weinig gevolgen voor de wachttijd. "Binnen het kwartier was ik door de controle", zegt Kirsten uit Vilvoorde. "Het is volgens mij zelf nog nooit zo snel gegaan." Alle vloeistoffen moeten via een plastiekzakje langs de metaaldetector. "Zoals op de luchthaven", legt Kirsten uit.

Moet er nog zand zijn?

Op het festivalterrein zijn ze voorbereid op meer regen. De traditionele festivalweide heeft op grote stukken van het terrein plaats gemaakt voor zandvlaktes. Honderden tonnen zand moeten het terrein minder drassig maken en dat lijkt aardig te lukken. "Ik was voorbereid en heb mijn mooiste poncho bij, maar ben toch blij dat ze er hier een zandbak van gemaakt hebben", zegt Lynn uit Aalst. "Ginder ligt wel nog wat gewoon gras en ik ben er daarnet al bijna op uitgegleden. Dat belooft op de eerste dag."

De meeste festivalgangers laten het mindere weer niet aan hun hart komen. "De sfeer die maak je zelf", zegt festivalganger Yoran. "Een beetje goede muziek en een paar pintjes, en alles komt goed." En uiteraard ook Paul McCartney later vanavond. "We zijn speciaal voor hem naar hier gekomen. Hoe groot is de kans dat je die nog eens levend te zien zult krijgen", klinkt het.

Regen met bakken uit de lucht

In de late namiddag gaan de hemelsluizen open boven het festivalterrein in Werchter. De massaal meegebrachte kleurrijke poncho's worden bovengehaald en de veelal gedragen rubberlaarzen bewijzen hun nut. Het publiek voor de Main Stage waar op dat moment Jake Bugg aan het spelen is, spoelt bijna weg. Het zand dat drassigheid moet voorkomen, bereikt een verzadigingspunt. Veel festivalgangers zakken weg in de modder. De weide verandert in een modderpoel.

Toch kan dat voor veel festivalgangers het plezier niet vergallen. "Ik wil hier vanavond Paul McCartney zien, weer of geen weer", zegt Mike uit Turnhout die speciaal voor de ex-Beatle naar Werchter is afgezakt. "Zelfs sneeuw of hagel zou mij hier niet wegkrijgen."

Meest gelezen