Regeringscrisis in Nederland lijkt bezworen

In Nederland hebben de liberale VVD van premier Mark Rutte en de socialistische coalitiepartner PvdA dan toch een compromis gevonden om uit de politieke crisis te geraken. De nieuwe zorgwet, de oorzaak van de crisis, is aangepast. Maar of het nieuwe wetsvoorstel wel door het parlement raakt, is nog niet zeker.

De crisis was ontstaan nadat drie senatoren van de PvdA het nieuwe zorgplan hadden weggestemd. In dat plan werd de vrije artsenkeuze beperkt en volgens de VVD zou dat nu zijn bijgestuurd.

De drie senatoren hebben echter geen garantie gegeven dat ze nu wel voor het zorgplan zouden stemmen en ook de oppositiepartijen wiens stem ook nodig is, reageren niet enthousiast. De coalitie van premier Rutte zou het desnoods laten aankomen op een krachtmeting in de Senaat. Rutte zegt dat hij ervan overtuigd is dat het nieuwe voorstel het wel zal redden.

De crisis maakt duidelijk dat de socialisten het moeilijk hebben met de liberalen, maar omdat beiden het slecht doen in de peilingen, lijken nieuwe verkiezingen voor geen van de twee partijen een optie.

Meest gelezen