Amerikaanse raketbouwer bestelt dan toch Russische raketmotoren

© AP

De Amerikaanse raket- en satellietbouwer Orbital Sciences heeft voor zijn Antares-draagraket dan toch weer Russische raketmotoren besteld, zij het van een andere makelij dan de vroegere, zo heeft de gezaghebbende website space.com gemeld.

Op 28 oktober ontplofte een Antares bij lancering van op Wallops Island, waarbij de raket de onbemande Cygnus-capsule voor het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA vracht naar het Internationaal Ruimtestation ISS moest brengen.

De oorzaak van het falen ligt wellicht in de Russische AJ-26 motoren. Sindsdien was er nogal wat speculatie of en zo ja, door welke motoren Orbital die zou vervangen.

De keuze is - ondanks de geopolitieke toestand en de verslechterde relaties tussen Washington en Moskou - gevallen op een andere Russische raketmotor, de RD-181.

Uit Russische bron luidt het dat het contract tussen Orbital en het Russiche ruimtevaartbedrijf Energomasj een miljard dollar waard is en de levering van twintig raketmotoren plus een optie voor nog eens twintig stuks omvat.

Woordvoerder Barron Beneski van Orbital zei dat het bedrag onder de één miljard dollar ligt en dat de bestelde motoren het bedrijf moeten toelaten tot 2020 verder te werken.

Orbital heeft na het ongeluk met de Antares steeds gezegd zijn contract met de NASA voor bevoorrading van het ISS hoe dan ook te zullen nakomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen