Huizen goedkoper in het voorjaar

Wie plannen heeft om een huis of appartement te kopen, doet dat het best in het begin van het jaar. Dan kennen de vastgoedprijzen doorgaans een mooie terugval tegenover het kwartaal voordien.

krs

In vijf jaar tijd zijn de prijzen van huizen en appartementen met zo’n 5,5 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de ‘Notarisbarometer’. Een huis kost nu in Vlaanderen gemiddeld 248.370 euro, een appartement 205.847 euro. Maar de prijsstijging blijkt telkens een terugval te tonen bij het begin van het jaar. En die terugval wordt groter met de jaren. Begin dit jaar waren huizen gemiddeld 6.000 euro goedkoper dan eind 2013, terwijl dat in 2010-2011 amper 400 euro was. Voor appartementen is er een gelijkaardige tendens.

Bart van Opstal, voorzitter van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, schrijft het fenomeen toe aan de wet van vraag en aanbod. ‘Tegen het einde van het jaar zien we een piek in de vastgoedtransacties. Ik zie twee verklaringen. Een fiscale: de woonbonus levert dan op de valreep een belastingvermindering op. En een psychologische: mensen die al een tijd zoeken, zijn aan het jaareinde geneigd om de knoop door te hakken.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen