© AP

Zo wil Donald Trump het duizelingwekkende bedrag van 3.600 miljard dollar besparen

De Amerikaanse president Donald Trump wil de komende tien jaar in totaal 3.600 miljard dollar bezuinigen op overheidsuitgaven, omgerekend zo’n 3.200 miljard euro. Het gaat onder meer om besparingen in de ziektekostenverzekering voor armen, in landbouwsubsidies en bij overheidsinstellingen.

De begroting van Trump voor het fiscale jaar 2018 dat in oktober begint, wordt dinsdag voorgelegd aan het Amerikaanse Congres. Zo moet de komende tien jaar ruim 800 miljard dollar worden bezuinigd op Medicaid, dat gezondheidszorg regelt voor arme mensen, en nog eens meer dan 192 miljard dollar op voedselbonnen. Bij landbouwsubsidies gaat het om 38 miljard dollar. Tevens wordt zwaar bespaard op aflosregelingen voor studentenleningen.

Ook wordt geld bespaard op overheidsinstanties, bijvoorbeeld door te snijden in pensioenvoorzieningen van federale ambtenaren. Daarnaast zal er zwaar worden bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking, op de Amerikaanse posterijen US Postal Service en bij de milieubeschermingsdienst EPA.

Er wordt wel extra geld vrijgemaakt voor betaald zwangerschapsverlof, defensie en veiligheid, en investeringen in infrastructuur. Ook is geld gereserveerd voor de bouw van de muur langs de grens met Mexico. Verder zouden gezinnen en bedrijven een belastingverlaging krijgen, wat een belangrijke verkiezingsbelofte was van Trump.

De begroting is gebaseerd op een groei van de Amerikaanse economie met 3 procent aan het einde van de eerste termijn van Trump in 2021, wat door economen overigens als erg optimistisch wordt gezien. Het is de bedoeling dat binnen tien jaar de Amerikaanse begroting in evenwicht wordt gebracht.

Trump zal zelf niet aanwezig zijn bij de bekendmaking van zijn begrotingsplannen. Hij is momenteel op rondreis in het Midden-Oosten en in Europa. Het is zijn eerste buitenlandse reis sinds zijn aantreden als president in januari. Het is overigens maar de vraag hoe de plannen door het Congres zullen worden ontvangen. Zowel Republikeinen als Democraten hebben veel kritiek geuit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer