© PETER MAENHOUDT

Parket beschuldigt bende ervan cocaïne te versturen via post

Voor de Mechelse correctionele rechtbank stonden vier mensen terecht in een zaak van internationale drugssmokkel. Naast de invoerders van de cocaïne stond ook een koppel terecht dat wat wou bijverdienen en pakjes met drugs naar hen liet opsturen.

Leo De Nijn

De drugssmokkel kwam aan het licht toen de douane in september vorig jaar aan de Frans-Belgische grens een verdacht pakket kon onderscheppen. “In het pakje werd 2,6 kilogram cocaïne aangetroffen”, klonk het langs de zijde van het Openbaar Ministerie.

De hoofdrolspelers in het dossier waren volgens het parket de broers Mohamed en Ali T. uit Rumst. Om zo lang mogelijk onder de radar te blijven en om zelf niet gevat te worden, zochten de broers naar mensen die bereid waren om de pakjes via de post of via een koerierdienst te ontvangen en ze dan aan hen over te maken. “Destijds had Kurt D.L. uit Boom financiële problemen. Iets wat hij ook duidelijk liet merken op Facebook. Ali T. heeft de noodkreet van de man opgemerkt en zocht contact met zijn vroegere jeugdvriend. Hij stelde voor om een centje bij te verdienen door de pakketten naar hem thuis te laten opsturen”, zegt de aanklager.

Voedingssupplementen

“Hij vertelde dat er voedingssupplementen in de pakjes zaten. Supplementen die bestemd waren voor zijn broer Mohamed. Die was van plan om een fitnesszaak te beginnen, maar had problemen om de zendingen op te slaan. Daarom werd aan Kurt D.L en zijn vriendin Evelien L. uit Putte gevraagd om als geadresseerde op de pakjes te staan. Per ontvangen pakje werd hen 100 euro beloofd.”

Op het pakje dat door de douane werd onderschept, stonden de naam en het adres van Evelien L. in Putte. Zo was het voor de speurders makkelijk om tot verhoren over te gaan.

Naïef

Tijdens de zitting herhaalde Kurt D.L. al wenend dat hij helemaal niet op de hoogte was van de inhoud van de pakjes. “Ik heb alleen maar te horen gekregen dat het om voedingssupplementen ging. Over drugs is er nooit gesproken. Eén keer heb ik een pakje aan Mohamed bezorgd”, zei de man. “Mijn cliënten zijn het slachtoffer geworden van hun naïviteit. Er is gewoon misbruik van hen gemaakt”, pikte de advocate van het koppel in.

De bekende strafpleiter Johan Platteau stond Mohamed T. bij en vroeg eveneens de vrijspraak voor zijn cliënt. “Nergens is er ook maar enig bewijs geleverd dat er cocaïne in de onderschepte zending zat. Het ging om een pakje dat 14 kilogram woog en waarin vijf blikjes zaten die samen 2,6 kilogram wogen. Twee van die blikjes hadden een verdachte geur en daarvan zijn stalen genomen. Er is wel een olieachtige substantie aangetroffen, maar nergens is er sprake geweest van cocaïne”, pleitte de advocaat. “Het parket vraagt de verbeurdverklaring van bijna 12.000 euro, maar dat is spaargeld waarvoor mijn cliënt jarenlang hard heeft gewerkt. Dat lag thuis, dat klopt, maar het was niet van drugshandel afkomstig. Het was bestemd voor de verbouwing van zijn woning.”

Volgens het openbaar ministerie konden de speurders in totaal vier verstuurde pakjes onderscheppen. Tegen de broers Ali – die verstek liet gaan – en Mohamed T. en tegen Kurt D.L. werd vier jaar effectief en een boete van 24.000 euro gevorderd. Tegen Evelien L. eiste de aanklager dertig maanden cel en een boete van 18.000 euro, waarvan 6.000 euro effectief. Vonnis valt binnenkort.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER