© Hans Otten

Fietsostrade kost 30 miljoen euro

De provincie Antwerpen is klaar om het dossier van de fietsostrade tussen Herentals en Balen aan te besteden. Het totale kostplaatje bedraagt bijna 30 miljoen euro. De provincieraad beslist donderdag over de aanbestedingsprocedure.

Hans Otten

De provincie Antwerpen sleutelt sinds 2013 aan plannen om een fietsostrade aan te leggen van Herentals over Olen, Geel en Mol naar Balen. Deze fietssnelweg voor woon-, school- en werkverkeer op twee wielen volgt daarbij heel nauw de bestaande spoorweg.

Op dit traject van 36 kilometer ligt nu ongeveer tien kilometer aan fietsveilige, parallelle baantjes, de rest moet de volgende jaren aangelegd worden. Bovendien vindt de route enkele grote obstakels op zijn (fiets)pad.

Het gevolg is dat er negen nieuwe fietsbruggen moeten komen en twee fietstunnels: eentje dwars door de brugwand van de Geelse ringlaan R14 over het spoor in Rauwelkoven, en eentje onder de spoorwegbrug vlakbij de Kleine Nete in het Herentalse Koulaak.

De provincie heeft daarvoor de nodige akkoorden bereikt, zodat ze nu kan overgaan tot de aanbesteding van de verschillende projectdossiers. De afwerking van de fietsostrade kost 29,8 miljoen euro, waarvan de provincie 14 miljoen voor haar rekening neemt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER